суботу, 6 квітня 2013 р.

Отець Григорій - вірний душпастир

о. Григорій Косар (1867-1918)
Під час реколекційних наук у с. Бужок на Золочівщині вірні розповіли про о. Григорія Косара, пароха села у 1918 р. Отець Григорій душпастир у роки І світової війни свідомо пішов до смертельно хворого на тиф щоб уділити Святі Тайни. Священик віддав останню послугу хворому наражаючи себе на смертельну небезпеку. Однак в наслідок того сам заразився і незабаром помер. Свідчення душпастиря живе серед громади уже майже 100 років за могилою душпастиря доглядають бужани вірні гр-кат. громади св. Параскеви, а історію його жертвенного служіння розповідають усім гостям як будуючий приклад служіння душпастиря в часи лихоліття І світової війни. Збором матеріалів про його жертвенне життя займається душпастир громади о. Ігор Никифорук усім хто має інформацію про життя о. Григорія, зокрема на його попередній парохії у с. Ратищі, Зборівського повіту просимо надсилати на адресу Постуляційного центру УГКЦ.
о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ

3 коментарі:

  1. о. Косар Григорій народився в с.Пакошівка , Сяноцького повіту Польщі в родині місцевого війта Олекси Косара (1828 – 1889 ) і Маргарити ( з дому Кучми ) (1835 – 1904 ). В свою чергу Олекса був сином Косара Василя (1787 – 1855 ) і Катерини Коциловської (1806 – 1864)(сестри діда Перамишльського єпископа Йосафата Коциловського ( 1867 – 1947)). Косар Григорій ходив до школи спочатку в Сяноку , потім в Перемишлі і вчився у Львові в німецькій гімназії , потім на теології в Перемишлі і Львові . Оженився з дочкою урядника Собору Св.Юра - Анною-Амалією Деконською (1873, Львів -1946 , с.Лисівці , Терн.о.) . Було в них 10 дітей , старша Марія замужем за свщенником Василем Чижом , Наталія – за священником Миколою Бураком , Галина – за священником Михайлом Панчишин .
    Був на парафії в Чистопадах , Гарбузові , Ратищах , Бужку , що недалеко від с.Білий Камінь.
    В 1918 р. під-час епідемії грипу (“ іспанки” ) сповідав хворих ( хоч спеціальним розпорядженням церковної влади священникам не рекомендувалося сповідати хворих на іспанку вдома , але вважав то своїм обовязком ) , сам захворів і помер . Похований в с.Бужку , Золочівського р-ну .

    (Витяг з архівних рукописних записів о.Косара Антона (1912-1977), пароха с.Плавя , Сколівського р-ну.)
    \ Богдан Косар – внук о.Косара Григорія. Email kosarb@mail.ru \

    ВідповістиВидалити
  2. о.Косар Григорій народився 19.03 1867 р. в с.Пакошівка Сяноцького повіту.
    Помер 19.10.1918 р. в с.Бужок Золочівського р-ну.
    \Богдан Косар\

    ВідповістиВидалити
  3. (Чистопади
    Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії )

    “………У селі діяла читальня “Просвіти”, заснована парохом о. Григорієм Косаром 1906 р.,який був парохом с.Ратищі і Чистопади до 1915 р. Першим її головою був Дутка Михайло. Читальня мала понад 100 книг. Знаходилася в будинку, де колись була дяківська школа……..”
    “………Одним із цікавих епізодів історії села була боротьба з пияцтвом до першої світової війни. Очолили його священики о. Ф. Тарнавський, о. І. Мединський, о. Григорій Косар (парох сс.Ратищі і Чистопади ), вчитель Лонгин Тарнавський. В селі було створене “Товариство тверезості”. В результаті їх діяльності селяни перестали відвідувати корчми і ті закрились. …….”
    \ Б,Косар \

    ВідповістиВидалити