пʼятницю, 24 липня 2015 р.

Галицька Просвіта на дорогах Кир Андрея

Просвітяни у монастирі св. Онуфрія, Добромиль
 У неділю 20 липня 2015 р. 89 члени товариства "Просвіти"  мали просвітянську краєзнавчу поїздку  «Шляхами Кир Андрея Шептицького», приурочена до 150-літнього ювілею митрополита.  Нашими гостями були  отець Полікарп – Голова Місії Постуляційний центр беатифікації святих УГКЦ та п. Петро Воробець, організатор піших прощ до памятних місць Кир Андрея Шептицького.
 Наш шлях пролягав через Рудки, де ми помолилися у крипті дідуся Олександра і бабці Софії Фредро батьків матері Кир Андрея у родинній усипальниці костелу Успіння Пресвятої Діви Марії.
Відвідали музей родинного маєтку-палацу Фредрів у с. Вишні, біля Рудок, де нас гостинно зустріли і привітали директор музею Вантух Андрій, екскурсовод п. Петро та голова сільради Пастух Петро. Ми послухали змістовну і захоплюючу  розповідь про родину Фредрів, де минули дитинство і юність матері великого Митрополита. У м. Добромилі в церкві монастиря св. Онуфрія о. Полікарп відслужив для нас св.
Літургію, а також в приміщенні монастиря провів презентацію збірника статей  «Правда визволить…» до 25 ліття легалізації УГКЦ, за що складаємо йому щиру подяку. В с. Міженець нас вітали п. Ірина Лапицька, директор школи посвяченої о. Івану Могильницькому з учителями школи. Єкскурсію по класах і єдиному в Україні музеї о. Івана Могильницького залишили приємні враження про цю чудову школу, серед прекрасної природи, та чуйний вчительський колектив – такі враження винесли ми від спілкування з ними. Директор школи провела екскурсію в кімнаті-музею І.Могильницького, людини, як на той час, високоосвіченої, щирого патріота рідної землі.
Духовна наука отця Анатолія, Боляновичі 
У школі змістовно, і естетично оформлені кабінети християнської етики, української мови, історії школи. Завершилася наша краєзнавча поїздка зустріччю з парафіянами  с. Боляновичі  і о. Анатолієм, який привітав нас від  церковної громади  і розповів історію їхнього краю і церкви, яку у 1938 р. збудували учасники кооперативного руху зініційованого Кир Андреєм Шептицьким.
Ми поверталися у Львів, хоч і змучені спекою, та багаті на  яскраві враження від побаченого і почутого, від зустрічей з гостинними і щирим людьми. Наші душі і серця
Завершення мандрівки просвітян, Боляновичі
сповнилися вдячністю Богові, що на нашій землі народився великий син України і  української церкви, духовний і моральний провідник української нації. Жертовне життя митрополита А. Шептицького, людини високосвіченої, високодуховної, серце якої було переповнене щирою синівською любов’ю до рідного краю, рідної землі, свого народу і церкви спонукає до переосмислення сенсу земного життя кожного нас.
Ще раз від усього серця дякуємо о. Полікарпу і Петрові Воробцю за організовану поїздку! 

 Голова «Просвіти» Галицького району м. Львова

 

                                                   Марія Павлюк

Немає коментарів:

Дописати коментар