пʼятницю, 11 грудня 2015 р.

11 грудня у Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. О. Ольжича за ініціативи Житомирського протопресвітера УГКЦ протоієрея Віталія Сидорука відбулося відкриття фотодокументальної виставки «Андрей Шептицький: великий і незнаний» зібрані матеріали плід праці працівників Інституту Історії Церкви (Львів). 
У конференц-залі бібліотеки відбулася зустріч громадськості із доктором соціальної доктрини, доцентом Папського Григоріанського університету (Рим) Зіновієм Свередою та головою Місії Постуляційний центр беатифікації святих УГКЦ о. Полікарпом Марцелюком. Тема зустрічі: «Примирення в Українському Народі на прикладі життя і діяльності митрополита Андрея Шептицького». Було обговорено життєвий шлях митрополита – взірець моделі християнського життя для ближніх, як відповідь на виклик тоталітарних режимів комінізму і фашизму.
о. Богдан Бойко, митрофорний протоієрей, настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору (м. Житомир): «Один із отців сказав про те, що сьогодні ми маємо такий час, як був при Андрію Шептицькому. Особисто для мене було дивно, що він був не тільки великим митрополитом, духовним наставником та провідником, а й тим, хто дбав про добробут своєї пастви. На сьогодні, це дуже важливо знати, що  паства не тільки дух, але й тіло. Праці Андрія Шептицького і його життя має бути добре вивчене нашим народом. Бо ми є українці і ми повинні дбати про те ,що було в українського народу раніше. Щоб про це знали наші діти і внуки. І брати з цього всього те найкраще, яке розвине наше суспільство і духовно і матеріально. А це є дуже важливим».
Також, у бібліотеці була відкрита фотодокументальна виставка «Андрій Шептицький: великий і незнаний». Як зазначив отець Полікарп Марцелюк, представлені світлини показують життєвий шлях видатного митрополита, який намагався допомагати та брати активну участь як у церковній так і суспільно-культурній сфері життя свого народу.
о. Полікарп Марцелюк, голова Місії «Постуляційний центр беатифікації УГКЦ» (м. Львів): «В одному із перших послань він сказав: «Не дивуйтеся, що я питаю який стан вашого здоров’я, як ваша господарка та як діти вчаться. Я не лікар, я не є вчителем, я навіть не господарник. Але я є вашим батьком». Він намагався у всіх сферах життя (чи то духовного, церковного, здоров’я і добробуту економічного, чи то у сферах виховання культурного й інтелектуального) бути батьком для українців. І зокрема, щодо державництва. В 1940 році він написав послання «Як будувати рідну хату». Це послання, в якому він говорить про те, що тільки єдність національна і єдність церков є запорукою єдності і соборності нашої України. Він в усіх ділянках життя намагався показати, що принцип любові до Бога та ближнього свого можна втілити у практичному житті», сам вибрав шлях богопосвяченого життя в монастирі і вказував що суть чернецтва у наслідуванні Ісуса Христа шляхом практики євангельських рад убожества, чистоти і послуху. Митрополит заохочує богопосвячених осіб «вчитуватися, роздумувати над Божим словом», аби «перейнятися духом Христа-Спасителя», щоб у кожнім ділі, слові, думці якнайбільше уподібнитися до Господа нашого Ісуса Христа. Наголос Cлуга Божий робить на тому що монах має бути людиною молитви. Монах не лише повинен працювати на власне утримання, але й ділитися здобутками праці своїх рук із потребуючими ближніми, творячи «милосердні діла для вбогих, сиріт, удовиць або підупавших господарів громади і на оснування нових монастирів». А при цьому підкреслює виховну роль монахів і їх запрошує провадити сиротинці, допомагати вдовам, сиротам і убогішим людям у селі. Таким чином монаше життя обітів полягає на аскезі, яка на перше місце ставить спільноту і її життя молитви, і практики діл милосердя. Кир Андрей уділяє важливе місце справі пошуку єдності: «Всі восточні народи заховали якусь переказану з давна прихильність до монастирів і монахів, тому монашество може, а певно, буде мати до сповнення дуже важну задачу в ділі сполучення Церквей».
«Це нагадування нам усім, що людське життя – та цінність, яку не можна описати, виміряти, і саме воно має стояти у центрі усього. Попри масштаб фігури, для багатьох в Україні Андрей Шептицький лишається «великий і незнаний», - зазначають організатори заходу.
За матеріалами Житомир.info та www.1.zt.ua/news/kultura/150-richchya-vid-dnya-narodzhennya-mitropolita-ugkts-andriya-sheptitskogo-video.html

Немає коментарів:

Дописати коментар