понеділок, 13 червня 2016 р.

Вшанування мучеників - зустріч дослідників

Привітальне слово Кир Ігора
       Семінар зібрав біля 40 шанувальників культу мучеників, молитвою і благословенням їх привітав Кир Ігор Возьняк, митрополит Львівський, який заохотив до вшанування і праці для поширення пам'яті ісповідників віри і праведників. 
   Доповіддю декана факультету канонізації святих католицького університету Любліна о. проф. Вєслава Бара розпочався семінар. Отець розповів про Шлях процесу беатифікації єпархіальної стадії, і про співпрацю Постулятора з Трибуналом номінованого єпископом.
           Питання чеснотливого життя і критерії їх оцінки представив о. Матей Гаврилів, ЧСВВ, у доповіді Чеснот учителі – праведність у житіях Слуг Божих, роль цензора богослова у процесі беатифікації.
Про процес проникнення християнства у перших віках у імперії Риму і подолання стереотипів про безперервні переслідувань упродовж перших трьох століть і мільйони мучеників  говорив проф. Серджо Танзарелла, у доповіді Християни і Римська імперія І-ІІІ ст. Аудіо
Про генезу вшанування святих і дисципліну уділення мощей розповів о. Віталій  Храбатин, ліц. богослов’я, у доповіді Вшанування блаженних і святих та уділення мощей в Католицькій Церкві
Життя митрополита Кир Володимира Стернюка на основі джерел і свідчень описав о. Тарас Бублик, к.і.н. Інститут Історії Церкви у доповіді  Ісповідники віри УГКЦ - архівні дослідження і польові свідчення. Аудіозапис.
Про роль історичної комісії у написанні життєпису і дослідження архівів розповів о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ, у доповіді Історична комісія - роль, завдання, компетенція у процесах беатифікації. Було наголошено на потребі співпраці з архівістами, і до слова було запрошено архівістів які зробили короткий огляд джерел, які є у архівах, доступ до яких є відкрито, звернувши увагу на проблему доступу до речових доказів через брак каталогу  і елементарних умов.
       Проблеми, які виникають під часі ведення процесів висвітлив проф. Вєслав Бар, КУЛ, Люблін у доповіді  Практичні поради у методиці праці збору джерел Історичної комісії та опитування свідків Трибуналом
            Процес вербалізації пам'яті мучеників Церквою у актах мучеництва описав  проф. Серджо Танзарелла, у доповіді Генеза вшанування мучеників в Первісній Церкві, acta і passio martyrum.
Доповідь проф.  Серджо Танзарелла
На завершення о. Матей Гаврилів, ЧСВВ у доповіді Правила написання молитов і служб святих наголосив що молитва це завжди звернення до Господа Бога через посередництво святого і саме таку форму має мати  молитва до Господа за мир через заступництво Новомучеників. Аудіозапис
Семінар став ще одним кроком на дорозі пізнання правди мучеників,  які стоячи у правді прийняли смерть, однак залишилися живими у спільноті Церкви.
11 червня учасники зустрілися у Місії Постуляції, де проф. Вєслав Бар відповів на практичні питання про збір документів істориками та потребу їх опитування як свідків у історичних проце По завершені молитви учасники у молитві звернулися до Господа Бога за їх заступництвом, адже святі завжди готові допомогти тим хто до них прибігає.  

Немає коментарів:

Дописати коментар