понеділок, 12 грудня 2016 р.

Ювілей о. Северіяна память вірності покликанню

Молодь і отці після Літургії, Угнів
Сьогодні в м. Угневі у храмі Різдва Богородиці вшанували 100 літній ювілей від дня першої Літургії блаженного свщмч. Северіяна Бараника, ЧСВВ який у цьому містечку народився 18 липня 1889 р. Отець Богдан Гринда, парох храму організував до ювілею урочисту Божественну Літургію у якій прийняли участь душпастирі Белзького деканату з отцем деканом о. Олексієм Яворським та ченці Василіяни. До вірних зі словами проповіді звернувся о. Макарій Ленів, ЧСВВ який підкреслив що святкування 400 ліття реформи Чину оо. Василіян це нагода для призадуми над житіями жертвенних ченців серед який о. Северіян, який дав приклад наслідування Христа у посвяті пасторальному служінню ввіреному йому парохіян аж до смерті.
Після Літургії про духовну єдність між Новоієреєм і родиною, яка виявилась у вірності обов'язку подяки за дар життя у священстві, яку виконав о. Северіян відслуживши 12 грудня 1916 р. першу Літургію у рідному Угневі розповів
Свідчення родини, Угнів
отець Єронім Грім, ЧСВВ. 
Шкільна молодь у храмі вшанувала свщмуч. Северіяна піснями і віршами. На святочній академії п. Наталія Гаврилишин автор книги про свшмуч. Северіяна розповіла про шлях збору і приготування до публікації книги житія Новомученика, про якого у час проголошення блаженним 27 червня 2001 р. не було відомо що він походить з Угнева. Вшанування свщмуч. Северяна прикрасило свідчення родини свщмуч. Северіяна п. Марія Свідницька Стельмах, яка у степах Казахстану пам'ятали і передавали слова старших з родини що їх Батьківщина м. Угнів в Україні, а згодом у пошуках родини вони довідалися про ієромонаха Северіяна, ЧСВВ який загинув як мученик.
о. Северіян 24 вересня 1904 р. вступив до Чину Святого Василія Великого в Крехові і 16 травня 1907 р. склав свої перші чернечі обіти, а 21 вересня 1910 р. —схиму (вічні обіти). Єрейські свячення прийняв 14 лютого 1915 р. у Загребі (Хорватія) з рук Кир Діонісія Нарядія. У 1932 р. його призначили ігуменом монастиря оо. Василіян та парохом церкви Святої Трійці в Дрогобичі, де він був вірним душпастирському обов'язку до кінця життя до червня 1939 р. 
о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ

Немає коментарів:

Дописати коментар