понеділок, 9 жовтня 2017 р.

5 жовтня у Прикарпатському національному університеті на факультеті історії, політології і міжнародних відносин відбулася міжнародна наукова конференція «Гошівська обитель у духовному і культурно-історичному житті України: феномен українського греко-католицького чернецтва. До 400-річчя Чину святого Василія Великого». Основна її мета - узагальнити джерелознавчі та історіографічні здобутки з вивчення сакральної спадщини Гошівського монастиря, а також його роль і місце в духовній і етнокультурній спадщині України.   
"Щиро вдячний організаторам заходу за те, що зібрали тут усіх. Ця конференція допоможе більше дізнатися про нашу святиню. Потрібно завжди озиратися в минуле, щоб далі бачити майбутнє", - наголосив у виступі Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя отців Василіян в Україні о. Йоан Школик, ЧСВВ. 

"Конференція такого рівня проводиться вперше. Відрадно, що є багато дослідників, науковців, які цікавляться історією Гошівського монастиря - цієї історичної обителі. Наша історія нам потрібна", - зазначив заступник голови Івано-Франківської ОДА Ігор Пасічняк, вітаючи учасників конференції. 
Під час пленарного засідання з  доповідями виступили: Петро Шкраб’юк, доктор історичних наук, старший науковий співробітник Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича з доповіддю: «Чин святого Василія Великого: 400 років служіння Богові й Україні»; 
о. Полікарп Марцелюк, ліценціат церковної історії, голова Постуляційного центру беатифікації і канонізації святих УГКЦ з доповіддю: «Репресії тоталітарних режимів та опір отців Василіян Провінції Найсвятішого Спасителя першої половини ХХ ст.», де отець розповів про виклик тоталітаризму у долях оо. Василіян та ісповідників віри і мучеників, які дали приклад жертви життя як вияв благовоління віри Христової.
Микола Кугутяк, доктор історичних наук, професор, декан Факультету історії,політології і міжнародних відносин, керівник Карпатської археологічної експедиції Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника з доповіддю: « Гошівська Ясногірська обитель: стан і перспективи історичних досліджень».
Джерело http://www.pu.if.ua/uk/novyny/6613-mizhnarodna-naukova-konferentsiia-hoshivska-obytel-u-dukhovnomu-i-kulturno-istorychnomu-zhytti-ukrainy-fenomen-ukrainskoho-hreko-katolytskoho-chernetstva-do-400-richchia-chynu-sviatoho-vasyliia-velykoho

Немає коментарів:

Дописати коментар