четвер, 7 травня 2020 р.

Проголошення праведників у час пандемії

Отець Франциск Карузо
На аудієнції 5 травня 2020 року Святіший Отець Франциск прийняв  кардинала Анджело Беччіу, Префекта Конгрегації святих і затвердив для оприлюднення декрети визнання геройської практики чеснот Слуг Божих, яких беатифікаціний процес триває. Апробація Папи означає ствердження що вони у геройський спосіб практикували чесноти у житті і надає їм титулу праведних (venerabile). Наступним етапом до проголошення їх блаженними потрібно визнання чуда за їх заступництвом і після цього буде дозволене їх літургійне, публічне вшанування. Перші з списку два італійські священики, що жили на переломі ХІХ - ХХ століть. о. Франциск Карузо (1879-1951) свяшеник який у 1923 р. вступив третій орден домініканців у Катандзаро для євангелізації та формування віруючих мирян, а в 1928 р.  заснував його в рідному містечку Гасперіна. З 1943 р.  у час  ІІ світової війни, Слуга Божий душпастирював і сповідав у катедрі і був духівником сестер і жив в Інституті Служебниць Доброго Пастиря. У 1944 році у Беллавіста Катандзаро відкрив «Будинок Святих Сердець», де почав опікуватися п’ятнадцятьма дітьми-інвалідами та сиротами. У старшому віці у 1949 р. повернувся до родини, де помер  від інсульту у 1951 р.
 о. Кармело Де Пальма (1876-1951) осиротів і вступив у семінарію, виховувася у
о. Кармело де Пальма
бенедектинській спільноті у Монтекассіно, 
духовнк бенедиктинок у Санта-Сколастіка-у Барі, а також облатів та облатів у Сан-Бенедетто.
Присвятив себе пастирському служінню товариству Католицька акція, духовний провід вірних, зокрема священиків та семінаристів. Він був невтомним у сповіді. Проблеми зі здоров’ям погіршилися до кінця життя: хронічний коліт, артеросклероз міокарда та прогресуюча втрата зору. У лютому 1961 року він востаннє святкував месу на публіці. Згодом з міркувань неможливості він міг святкувати лише у своїй кімнаті, де продовжував робити доступними для прослуховування зізнань. Помер у Барі 24 серпня 1961 року від серцевої недостатності. З віри Слуги Божого випливав його послух Богові: «Моє прагнення, за його словами, лише одне: завжди виконувати волю Божу; тому давайте дякувати йому щохвилини вірою, яка завжди живе, щедро приймаючи те, що йому подобається ".
Маттео Фаріна
Наймолодшим кандидатом на прославу є 19 літній італійський юнак Маттео Фаріна, який народився 19 вересня 1990 року та відійшов до вічності 24 квітня 2009 року, засвідчивши стійкість у вірі, хворіючи на рак головного мозку. У випробуваннях витривалий і не лише сам довіряв Господу Богу, але й закликав Ні не отягайся довіряти Господу Богу! Церква визнала, що юнак, народжений і вихований у вірі жив героїчно Євангелією з абсолютною вірністю, день у день. Це знак надії та відродження для всіх нас у цю нелегку хвилину: Матео навчає нас, що вірність Господу завжди винагороджує, надає сили і спокою у випробуваннях життя. Ми дякуємо Богові за дар, який він дав нам через Метью.
Наступний декрет проголошує геройський вимір чеснот о. Франсіско Баррачеґурена, Згромадження Найсвятішого Ізбавителя, який жив у 1881-1957 роках. Поряд з ним кандидатом на прославу є Марія де ла Консепсьйон Баррачеґурен (1905-1927), його донька. Справа в тому, що до редемптористського згромадження Франсіско вступив щойно 1947 року, овдовівши 10 років перед тим та виховавши донечку так, що вона померла в опінії святості, мужньо переносячи страждання, спричинені туберкульозом.
Натомість через затяжну пандемічну ситуацію та необхідну завбачливість, щодо літургійних чинів, які передбачають присутність численних вірних, на прохання самих єпископів, беатифікація, яка була визначена на наступні місяці, переноситься на невизначену дату. 
Йдеться про урочистості беатифікації - проголошення блаженними  у єпархіях 
Лучії від Непорочної, у світі Марії Ріпамонті, попередня дата 9 травня 2020,
Марії Луїжі від Пресвятої Євхаристії  попередня дата 16 травня 2020,
Каєтано Мартіні і 15 товаришів  попередня дата 23 травня 2020,
Кардина Стефан Вишинський попередня дата 7 червня 2020,
Сандра Сабаттіні  попередня дата 14 червня 2020.

Немає коментарів:

Дописати коментар