суботу, 25 вересня 2021 р.

Cлуга Божий о. Микола Косович на краєзнавчій конференції у смт. Славсько

25 вересня 2021 р. відбулася конференція Краєзнавство: історія і сучасність (літературні, мистецькі, релігійні та історичні аспекти) у смт. Славське у «Центрі культури та дозвілля» Славської селищної ради. 

У програмі  доповідей краєзнавчі та біографічні доповіді про життя мирян та душпастирів Сколівщини у ХХ ст.

Микола Устиянович та Уляна Кравченко: штрихи до біографій.
Марія Ганич, завідувач народного літературно-мистецького музею Миколи Устияновича та Уляни Кравченко.

Краєзнавство в освітньому процесі Славського ЗЗСО.
Любомир Кобилінець, вчитель історії,  директор Славського ЗЗСО І-ІІІ ст.

Історія села ХащованяОксана Левкулич, вчитель історії Хащованського ЗЗСО І-ІІ ст.

Славське на світлинах видатного фотохудожника ХХ ст. Володимира Ольхом'якаГалина Корнєєва, заслужений працівник культури України, кандидат історичних наук, керівник Інституту-заповідника ім. М. Шашкевича.

Домівка КЛК у Славську і родина ПежанськихРоман Метельський, історик фотографії, керівник Львівського Фотомузею, директор інтернет-видання «Фотографії Старого Львова».

Церковно-релігійне життя на Сколівщині в 40-х рр. ХХ – ХХІ ст. Роман Марочкович, вчитель історії, правознавства, інформатики Нижньорожанківського ЗЗСО І-ІІ ст.

Богу і народу: служіння о. Микола Косович, душпастиря Крушельниці (1929-1935). о. Полікарп Володимир Марцелюк, ЧСВВ, Голова Місії Постуляційний центр беатифікації і канонізації УГКЦ. Учасники конференції познайомилися з долею душпастиря о. Миколи, який посвячувався молитві і уділенню Святих Тайн так і приймав активну участь у громадському житті засновуючи читальні та повариство Просвіта у с. Крушельниця та на інших парохіях. У час репресій залишився з вірними і вистояв перед тиском НКВС які схиляли до переходу у РПЦ. Загинув у засланні, але пам'ять його мучеництва живе і є як ніколи актуальна перед лицем російської агресії. Детальніше про Слуг Божих http://missiopc.blogspot.com/p/blog-page_27.html

Бойківський одяг та мистецтво вишивкиОксана Масинець, вчитель історії Лавочненської ЗЗСО І-ІІ ст. №2.

Яворівська іграшка: історія і сучасність (спроби інтеграції трудового навчання й історії у середній школі). Наталія Бакалець, вчитель історії, мистецтва та львовознавства СЗШ № 48 м. Львова. Ярослав Бакалець, вчитель трудового навчання СЗШ № 48 м. Львова.

Родина Грушевських і українські Атени. Софія Легін, учений секретар Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові, викладач Інституту гуманітарних і соціальних наук НУ «Львівська політехніка».

Музичні інструменти з дерева. Людмила Король, вчитель музичного мистецтва, заступник директора з виховної роботи СЗШ № 48 м. Львова.

Немає коментарів:

Дописати коментар