вівторок, 12 жовтня 2021 р.

ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ НОВОМУЧЕНИКІВ ЧСВВ У ВАСИЛІЯНСЬКІЙ ПАРАФІЇ В ЗОЛОЧЕВІ

У 2021 року вшановуємо ювілей 20 ліття від проголошення блаженними священномученика Миколая Чарнецького і 24 тих що з ним постраждали від комуністичної влади, священномученика Теодора Ромжі, священномученика Омеляна Ковча, що загинув від рук нацистів та преподобної Йосафати Гордашевської.

Серед нових блаженних святий папа Іван Павло ІІ тоді проголосив чотирьох василіян: перемишльського владику Йосафата Коциловського та трьох ієромонахів, замучених у дрогобицькій тюрмі – Северіяна Бараника, Якима Сеньківського та Віталія Байрака. П’ятий священномученик з Чину святого Василія Великого – владика пряшівський Павло Ґойдич був прославлений св. Іваном Павлом ІІ у 2001 році 4 листопада під час урочистої Літургії на площі святого Петра у Ватикані.

З 3 по 6 жовтня 2021 року в золочівській василіянській парафіії при монастирському храмі Вознесіння ГНІХ вшановували пам’ять п’яти священномучеників василіян. У неділю 3 жовтня ігумен монастиря і парох о. Павло Федусів, ЧСВВ урочисто освятили ікону блаженних, а упродовж трьох вечорів 4, 5 і 6 жовтня після вечірніх богослужінь о. Єронім Грім, ЧСВВ з львівського монастиря і співрацівник Місії Постуляції святих УГКЦ розповідав про життя священномучеників. За двадцять років від проголошення написано чимало ікон і намальовано багато образів блаженних, попри те, що безбожний комуністичний режим перед тим упродовж майже п’ятдесяти років докладав усіх зусиль, аби пам’ять про них і всіх інших жертв червоного терору була стерта. Щоб наблизити їхні постаті до слухачів і глядачів оповідач окрім фактів із життя новомучеників показував слайди з архівними світлинами з їхнього життя і служіння. Блаженні василіянські священномученики зробили фундаментальний вибір і був він на користь вірності Христові, Його Церкві і українському народові. 

О. Єронім наголосив, що варто цікавитися життєписами нових українських мучеників, їх вивчати і щонайважливіше молитися до Господа Бога за їхнім посередництвом у своїх власних потребах і потребах українського народу. 
На завершення усі присутні помолилися молитву до василіянських священномучеників і отримали благословення мощами блаженного Павла Ґойдича.

Немає коментарів:

Дописати коментар