четвер, 4 листопада 2021 р.

Конференція ювілею 210 ліття Маркіяна Шашкевича

 5 листопада відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Маркіян Шашкевич – священник, поет, пророк, громадський діяч, невтомний борець за українську мову»  до 210-річниці від дня народження Маркіяна Шашкевича. 
Учасників конфренції привітав др. філос. н. Кремень Василь президент НАПН словами подяки за дар життя Маркіяна його талант і заохотив досліджувати спадщину і донести і усвідомити геній Маркіяна та голова Радехова Коханчук Степан
Доповіді учасників конференції

Маркіян Шашкевич – життєвий і творчий шлях.
- Маркіян Шашкевич і українське національне відродження.
- «Руська Трійця» у контексті національно-визвольних змагань.
- «Русалка Дністрова» у всеукраїнському вимірі.
Організатор конференції др. пед. н. Петро Сікорський відкрив конференцію розкривши тему Маркіян Шашкевич - видатна постать України де розкрив багатство талантів і генія Маркіяна, як душпастиря який умів простою мовою народу донести слова Євангелії, а високим словом поезії оспівати віру культуру і побут русько-української родини.


Пані Марія Людкевич, лауреат літературних премій віршами Маркіяна привітала учасників.
Споминаймо браття милі, може спомин спосіб дасть Воскресити в новій силі, Руску славу, руску власть цими словами Маркіяна  о. Полікарп ЧСВВ торкнувся теми Ідеї Маркіяна та діяння Головної руської ради акцентуючи на потребі вивчення творів Маркіяна з ідей якого немов з джерела користала Головна руська рада для формулювання вимог до АвстроУгорщини щодо права українців на шкільництво, плекання української культури та її захист. Разом, разом, хто сил має, Гоніть з Русі мраки тьмаві; Зависть най нас не спиняє, Разом к світлу, други жваві!

ані Наталія Колб, к.і.н., у доповіді «Греко-католицьке парафіяльне духовенство в Галичині на зламі ХІХ–ХХ століть: родинна традиція, ідеали душпастирського і суспільного служіння» розповіла, що душпастирі зламу ХІХ–ХХ ст. були активними учасниками, а нерідко й очільниками громадсько-політичного життя українських громад у Галичині. Доповідачка окреслила роль священницьких родин у формуванні української національної інтелігенції, охарактеризувала палітру ідеологічних переконань в середовищі тогочасного кліру, а також внесок пресвітерів у розвиток українського політичного, господарсько-економічно та культурно-просвітницького життя в краї. Презентація
Професор Герцюк Дмитро представив тему "Степан Шах як дослідник Маркіяна Шашкевича" де розповів про дослідження і актуальність опрацьованої Шахом бібліографії дослідження літературно-освітньої спадщини Маркіяна.


Пані Михайлишин  Романа висвітлила тему Читанка Маркіяна як явище педагогічної літератури, автор наголосила на те унікальність творів Читанки у тому що уже два століття вони не втратили актуальності і є цікавими сучасним учням і гарною допомогою педагогам. Учасники конференції відвідали меморіал музей Маркіяна Шашкевича у с. Нестаничі, де учні 9-11 класів розповіли історію храму Різдва Богородиці, де є чудотворна ікона "Богородиці повної ласки". 
У кімнатах музею садиби Маркіяна учні школи провели екскурсію розповівши про життя, виховання навчання, літературну творчість та священиче служіння о. Маркіяна і долю Кобзаря Тараса Шевченка.
о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ


Немає коментарів:

Дописати коментар