вівторок, 18 січня 2022 р.

Ювілей священства Слуги Божого о. Єремії, ЧСВВ

 17 січня 2022 р. в день 136 річниці священничого рукоположення о. Єремії Ломницького ЧСВВ.  (1886р.) відбулася  онлайн конференція присвячена життю та діяльності першого ректора Станіславівської семінарії та співзасновника Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії. 

В конференції  зорганізованої через Митрополичу Катехетичну Комісію Перемисько-Варшавської Митрополії УГКЦ в Польщі взяла участь Генеральна настоятелька Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії  сестра Софія Лебедович та священники, сестри катехити з різних країн світу Америка, Канада, Бразилія, Італія, Сербія, Франції, Словаччина та Польща. У час воєнної загрози зі сторони Росії актуальним є приклад о. Єремії.

Постулятор   беатифікацийного процесу сестра  Любомира Надич ССНДМ,  та  о. Василь Парасюк, ЧСВВ допомогли учасникам познайомитись ближче з постаттю о. Єремії Ломницького.   Звернено  увагу шо Слуга Божий о. Єремія був ревним душпастирем, який дбав про виховання серця людини та був чутливим до болів власної Церкви і народу. 

У Щоденнику отець 3 вересня 1914 р. окупацію царськими військами Станіславова описує такими буденними словами: "Четвер. О годині другій по полудні ввійшли козаки. Бурмістр Фідляр виїхав з білов фанов віддав місто генералові Чайковському і капітану (під асаул) Чекалову. Козаки спокійно поводяться. Людям позволяють грабувати магазини. 4 вересня розбили магазини вонтелові з одежею і позволяють людям це грабувати. Так ціла п’ятниця і субота. 5 вересня оголошено плакатами приказ російський о зібранню міста і постановах на будуче щодо порядку. Від 6 вересня вже обов’язують закони російські. Тимчасовим комендантом міста є під-асаул Чекалов малоросійським фігурантом бурмістра є Фідлєр, Начальником поліції Лукомський той іде під лад у всім, навіть пропонував Чекалову, щоби перемінити напись готелю Австрия на Галич або Кієв, но Чекалов сказав если хочети то подайте прошеніє. Губернатором є юриста Жемчалов. Був 6 вересня з візитою у Др. Сабата директором руської гімназії. Сказав Сабат, що хоче бути у о. мітрата і у мене. Ми чекали цілий день 7 вересня але не прийшов. Через кілька днів вітер холодний, ночі студені. Вчора розкидав поліціянт «Возваніє» Поляки! Наступило время когда постоянное желаніє ваших отців и дєдов можеть осуществиться. Сто пятьдесять лет тому назад как тело Польши было розоровано на три части но душа народа живёт. Она жила надеждой что наступит часы восприяния и братського єдинения с Великой Россией. Русские войска несуть вам вести этого возраждения и применения сотрудия границы дилящее Польшу на три части. Они сольются в одно тело под епитретроли Русского Царя. Под этой властью Польша свободная в своей   языка и самоуправления вновь зажившуюся жизнь своих прадедов. Россия ожидает от вас только уважения правил мира народовь с которими вас соединила история. С отворотым сердцем и братски протягнутой рукой идём к вам Великая Россия. Она верит что мечи разившие под Грундвальдом не заржевьем от берегов Тихого океана от береговь     идут русские войска    Заря новой жизни для России. Пусть в той заре знамение креста, смелость, страдания и приминения народовь светит вам! Верховный главнокомандующий всей армией России, Великий Князь Николай. 

Нині вечором приїхав новий властивий губернатор, тамтой був лиш тимчасово має завтра від'їхати. Відай мало розуміє по польські називається Святский.

Російські жандарми у січні 1915 р. о. Єремію разом з о Іваном Гордієвським були виселені разом з 75 мешканцями у Сибір. У Симбірську на другому році заслання від загострення ревматизму і як наслідок апоклептичного удару помер о. Єремія і похований у м. Симбірськ (Ульяновськ). 
З завершенняім збору інформації беатифікаційний процес відкритий 5 квітня 2009 в Івано-Франківській Архієпархії матеріали буде передано для вивченя у Конгрегацію справ святих до Апостольської Столиці у Римі. 
Заохочуємо вірних молитися за посередництвом Слуги Божого о. Єремії Ломницького та складати свідчення про отримані ласки. Особливо просимо Слугу Божого Єремію за мир в Україні.

О мій Боже!

З глибини моєї душі віддаю поклін Твоїй безмежній Величі.
Дякую Тобі за ласки і дари, що ними Ти наділив Твого вірного Слугу отця Єремію Ломницького, Співзасновника Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії,  який віддав своє життя як свідчення віри задля єдності Святої Церкви.
Прошу Тебе, прослав його славою святих Твоїх та уділи мені в Своєму Батьківському милосерді ласку, про яку Тебе покірно молю через його заступництво. Амінь.
Отче наш, Богородице Діво… Слава Отцю…


Немає коментарів:

Дописати коментар