пʼятницю, 11 лютого 2022 р.

Проголошені праведними у Католицькій Церкві

У процесах прослави святих матеріали справи Слуги Божого вивчають історики, богослови і колегія кардиналів у Конгрегації святих успішне визнання чеснот на усіх трьох рівнях визнання геройської практики чеснот Слуги Божого завершується тим що Папа на аудієнції уділяє дозвіл Префекту Конгрегації проголосити декрет визнання геройської практики Слуги Божого і йому уділяється титул Праведний. Далі ще розглядається справа щодо надзвичаного оздоровлення тобто чуда за посередництвом Слуги Божого яке засвідчує що Господь Бог має благовоління і через оздоровлення чи інше надзвичайне втручання являє цей знак благовоління.  

 Обдарований чеснотою привітності, він не висловлював суджень про людей, навіть тих, хто завдав йому кривди та приниження.

Праведний Франческо Саверіо Топпі народився в Брусциано (Неаполь, Італія) 26 червня 1925 р. в селянській родині. У віці 11 років його прийняли до францисканської семінарії капуцинів у Сорренто. Тимчасово прославився 4 жовтня 1941 р., а урочисто — 7 липня 1946 р., а 29 червня 1948 р. був висвячений на священика.

     Пізніше отримав звання доктора церковної історії в Папському Григоріанському університеті, після чого викладав у семінарії капуцинів у Неаполі.

    У 1959 р. обраний провінційним настоятелем провінції Неаполь, і займав цю посаду до 1968 року. Він кілька разів відвідував монастирі та місійні території, що залежала від Провінції в Латинській Америці. У 1971 р. генеральний міністр Ордена призначив його міністром провінції Палермо, щоб зцілити розлад, створений в провінції. З молитвою, лагідністю і смиренням він зміг щасливо виконати свій уряд.

    У 1976 році був обраний генеральним настоятелем Ордену. Закінчивши цей уряд в Римі, у 1982 році повернувся до своєї Провінції. З великою простотою ставився до своїх братів, живучи духовним життям із миром і радістю, у тиші анонімності, з якої сяяла глибина його духу.

    13 жовтня 1990 року він був призначений архієпископом прелатом Помпеї і водночас Папським делегатом Марійської святині. Цей уряд поєднував з життям монаха капуцина.

    Через десять років, у 2000 р., пішов у відставку через досягнення граничного віку, який був прийнятий св. Йоаном Павлом ІІ у 2001 р. Через 3 роки, у 2004 р., переїхав до лазарету братів капуцинів у Нолі (Італія). ), де помер 2 квітня 2007 року.

 Праведний був людиною, закоханою у Христа. Його духовність відповідала францисканській харизмі, за якою він вірно жив у повсякденному житті, відірвавшись від світських інтересів. У душпастирському та єпископському служінні тпіклувався про добро вірних і спасіння душ. Регулярно відвідував хворих, особливо найтяжче хворих, щоб уділяти причастя. Навіть будучи єпископом, він залишався у дусі харизми францишкан з життям, пронизаним милосердям. Він також позбавив себе того малого, що мав, щоб дати нужденним. Незважаючи на погане здоров’я, він нейшов на жертви, пов’язані із служінням, яке виконував з розсудливістю і терпінням. Його довіра до Господа була незмінною навіть у важкі хвилини. З такою позицією він терпів усі труднощі.

Обдарований  рисою привітності, він не вимовляв суджень про людей, навіть тих, хто завдав йому кривди та приниження. Як прелат Помпеї виявляв любов до священиків і близькість до народу, займаючись поширенням культу Марії. Його життя супроводжували містичні явища, які він сприймав покірно, аж до досвіду випробування «темної ночі», яка мучила його кілька років.

 Дружба та впевненість із особами надзвичайної святості життя, такими як його брат Св. Піо да П'єтрельчіна, або глибокою духовністю, як-от К'яра Любіх, частиною якого він був, були для нього величезною втіхою, допомагаючи зберегти той людський і духовний баланс, який завжди характеризував його служіння. Слава святості, яка вже присутня в житті, росла після смерті, аж до наших днів, поєднуючись із ростом слави знаків.


"Боже провидіння, Серце Ісусове, дай нам"

     Праведна Габріелла Боргаріно (народжена Тереза) з м. Бовесі (Кунео, Італія) 2 вересня 1880 р. в сім’ї з скромними матеріальними статками. У 10 років почала працювати у прядильній фабриці, а потім — економом. У 1899 р. її прийняли до Конгрегації дочок милосердя в лікарні Фоссано. Після короткого повернення до батьківського дому за станом здоров’я в 1902 році вона склала обіти і була відправлена ​​до будинку Милосердя в Аргері. У 1906 році її перевели до Лугано, де опікувалася кухнею. У цей період  пережила містичний досвід. У 1919 р. була переведена у громаду Грульяско, де також служила на кухні, приймала хворих черниць.

    У 1931 р. праведну слугу Божу та всіх сестер Дому Св. Йосифа ді Грульяско перевели до Лузерни. Тут між 1936 і 1937 рр. вона мала явлення Ісуса, яке надихнуло її на слова: «Боже провидіння Серця Ісуса, подбай про нас», яке поширилося по всьому світу з відпустом, наданим єпископом Лугано, монсеньйором Анджело. Джелміні та архієпископом Турину кард. Мауріліо Фоссаті.  Загинула у Лузерні (Турин, Італія) 1 січня 1949 р.

    Преподобна Слуга Божа була зразковою Дочкою милосердя що плекала глибоку любов до Господа, живившись ревною молитвою. Центром її духовності було Серце Ісуса, вона була переконана, що Провидіння -«Боже Провидіння Серця Ісуса», керує історією всіх людей. Під час так званої «іспанської» пандемії вона разом із сестрами допомагала інфікованим, яких втішала фізично та духовно.

    У Конгрегації їй доручили прості уряди, наприклад, слугувала на кухні чи доглядала за курником і городом, які вона, тим не менш, виконувала із зразковим смиренням і радістю, завжди з посмішкою. Крім того, вона з любов’ю та материнським духом доглядала за сестрами. Господаська робота знаменувала її кожен день і все  її існування. Скромна і поміркована, вона терпляче зносила критику. ЇЇ життя було суворим і цнотливим, аж до кінця. Останні кілька років вона провела в м. Лузерна, з спокоєм і силою духу прийняла хворобу, яка привела її до смерті.

 Слава святості зберігається і в наші дні, особливо в Конгрегації Дочок Милосердя, також завдяки молитовній групі, яка звертається до неї та її духовності.

Вона дуже хотіла мати можливість голосити віру з абсолютною рішучістю, яка також передбачала мученицьку смерть.

   Преподобна Слуга Божа Марія Тереза ​​Де Вінченті (народжена Рафаелла) з Акрі (Козенца, Італія) 1 травня 1872 року в заможній родині. У віці 15 р. почала відвідувати школу катехизму, засновану блаж. Франческо Марією Греко, парафіяльним священиком Сан-Нікола в Акрі, і присвячувати себе покинутим дітям і хворим. Зростаючому пастирському зобов’язанню преподобної протистояла її родина, яка б воліла, щоб молода жінка плекала шлюбні плани. Незважаючи на ці спротиви, вона наполегливо йшла до цілі служіння іншим, продовжуючи співпрацювати з блаженним Греко і активно брала участь у 1892 році у заснуванні тим же священиком Благочестивого союзу «Маленьких працівників Святих Сердець».


     Вона став частиною Третього Чину Святого Домініка, зобов'язавшись дотримуватися його Правил. 21 листопада 1894 р. одягнула монаший габіт і склала свою монашу професію. Деякий час, щоб зберегти сімейний баланс, вона була змушена бути «черницею вдома», але в 1898 році разом з деякими супутнцями вона переїхала в невеликий будинок, наданий її батьком, щоб розпочати спільнотне життя, засноване на дотриманні першого Правила, написаного блаженним Греко. 17 лютого 1902 р. новий Інститут отримав єпархіальне затвердження. Після смерті Засновника, у 1931 році, праведна була обрана генеральною настоятелькою. З приходом нових покликань зробила усе, щоб розширити апостольське поле діяльності Інституту: від катехитичної і початкової освіти до притулків для покинутих старших людей, до лікарень і шкіл.

   Залишалася надійним провідником Конгрегації до смерті в Акрі (Італія) 23 листопада 1936 р..

    Преподобна Слуга Божа жила героїчною вірою, яка постійно пронизувала її існування, її вибір, її ставлення і яку вона живила напруженим життям у молитві. Вона завжди намагалася залишатися в єдності з Богом, віддаючи перевагу молитві перед Святим Причастям, де довго залишалася поглиненою і зібраною. Вона також мав велику побожність до Пресвятої Богородиці та до святих. Дуже хотіла мати можливість проголошувати віру з абсолютною рішучістю, яка також враховувала мученицьку смерть.

    Вона жила практично надією та була віддана Господу Богу, навіть у стражданні. Вона мала безмежну довіру до Бога, що дозволяло їй зберігати спокій у труднощах, покладалася на Боже милосердя, намагаючись прийняти волю Божу у всьому. Сила надії спонукала її тримати погляд на майбутніх реаліях, але не обумовлюючи її активну прихильність до потреб ближніх, яких вона мала навколо себе.

    Виявляла свою любов до Бога, намагаючись дотримуватися Його волі, дотримуючись законів Церкви, намагаючись уникати навіть дрібних недоліків.

    Любов до ближнього була відчутною ознакою її шляху до Бога, вона мала унікальну здатність осягати різні потреби, що випливали із соціально-культурної реальності Акко. Привітна й турботлива, вона допомагала у будові при Материнському домі лікарні й виконувала найскромніші домашні справи.

Переклад о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ

Джерело  - http://www.causesanti.va/it/celebrazioni/venerabili.html

Немає коментарів:

Дописати коментар