четвер, 14 березня 2024 р.

«Як боролось Закарпаття» у Львові - виставка про о. Августина Волошина

До 85-ї річниці проголошення Карпатської України і 150-річчя дня народження її Президента, Героя України Августина Волошина Львівський музей історії релігії презентує банерну виставку «Як боролось Закарпаття» на площі перед музеєм інформує на своїй фейсбук-сторінці.

Мета виставки – привернути увагу громадськості до постаті Августина Волошина – українського громадсько-політичного, культурно-освітнього і релігійного діяча, який протягом життя відстоював українську ідентичність закарпатських українців. «Ідея прагнення волі свободи відгукується і сьогодні, коли українці зі зброєю в руках виборюють право бути незалежними», – підкреслюють організатори. «Отець Августин Волошин – взірцевий душпастир, який вміло брав відповідальність за долю українського народу, не просто був хранителем душі народу, а зберігав і розвивав його духовну, культурну, національну спадщину».

Августин Волошин – герой України, ключова постать Закарпаття початку ХХ ст., греко-католицький священник, культурний, політичний і громадський діяч, депутат Чехословацького парламенту, керівник Християнсько-народної партії, прем’єр-міністр і Президент Карпатської України. З його іменем пов’язані найвизначніші політичні й культурні здобутки закарпатських українців у початку XX ст..

На 14-ти банерах виставки – розповідь про життя о. Августина Волошина. «Глядачам буде цікаво переглянути карти, фото і документи з історії самовідданої боротьби Закарпаття за возз’єднання з Україною протягом 1938–1946 р. За допомогою QR-кодів можна буде прослухати засідання Сойму Карпатської України в ніч з 14 на 15 березня 1939 р., коли угорські війська Горті були на підступах до Хуста, виступ її Президента Августина Волошина. Один з банерів присвячений Організації народної самооборони “Карпатська Січ”, яка прийняла бій проти угорських агресорів. До болю емоційними, щемливими є світлини, на яких відтворено бій на Красному полі, де загинуло 230 українських січовиків і добровольців. Вражень додадуть QR-коди, за допомогою яких можна прослухати народну пісню “Понад Хустом ворон кряче”», – зазначають організатори. Окрім того, фото і документи виставки демонструють трагічну сторінку репресій борців за свободу радянською владою протягом 1945-1946 років, зокрема арешт агентами НКВД у спецоперації "Ураган" Августина Волошина у Празі та його вивезення, увязнення і смерть у московській тюрмі «Бутирці».

Куратор виставки – заступник директора з наукової роботи Олександра Киричук.

Відкриття виставки "Як боролось Закарпаття" пл Музейна

Виставку відкрилась 15 березня 2024 р. на площі Музейній і триватиме до кінця літа. Працівники Місії Постуляційний Центр беатифікації святих УГКЦ узяли участь у відкритті банерної виставки «Як боролось Закарпаття», молитву і вступне слов виголосив владика Андрій (Хімяк), який наголосив на вазі вшанування діячів, які виборювали державність України.  Світлини з виставки можна переглянути тут.

Джерело: Духовна велич Львова 

Немає коментарів:

Дописати коментар