четвер, 30 серпня 2012 р.

Приклади і ікони щастя.
Якщо хочеш бути досконалим, піди, продай, що маєш, дай убогим, і будеш мати скарб у небі; Потім приходь і йди за мною. Мт. 19, 21.
Яким сенсом наповнена ця пропозиція Ісуса? Парадокс, віддай і будеш багатим, але справді щастя людини приховане у цих словах Ісуса. У звернені до молоді кард. Анджело Комастрі, архипресвітер базиліки св. Петра у Римі запитав молодь: Де живе щастя, якого усі шукають, але лише деякі знаходять. Чому? Тому що блукають втративши справжню дорогу! Дорогу на яку вказують справжні «ікони щастя» - святі яких сяйво опромінює Церкву. Таким світичем є св. Франциск з Асижу. Як він знайшов щастя? - Знайшов тоді коли перестав адорувати самого себе! Коли вийшов з в’язниці егоїзму. Сьогодні однак ми рухаємося у зворотньому напрямі зазначив кард. Комастрі. У німецькому часописі «Der Spiegel» на обкладинці зображена дівчина яка вдивляється у дзеркало. Це зображення було підписане «Суспільство мого Я». Цей образ самозакоханості - тривожний сигнал, який пояснює атмосферу незадоволення і спробу втечі від реальності у суспільстві, яке байдужо не звертає увагу на ближнього. 
У сучасному суспільстві іконою щасливої людини стала мати Тереза з Калькути яка говорила: Мої очі щасливі тому що мої руки витирають багато сліз.  Радість яку має християнин живе у любові але не у тому почутті яке шукає задоволень, але у любові яка дарує саму себе ближнім. Ісус який умивав ноги апостолам  заповідав: Будете щасливими, якщо так чинитимете. Ів. 13, 17.
Найбільша біда сьогодення, людина бідна на любов зазначив кард. Анджело Комастрі.  Зникає любов у світі тому виникають війни, поширюється жорстокість, стають одинокими хворі і старші люди, розбиті сім’ї не тому що зникла любов, а тому що її не було зовсім, люди забули що таке любов. У Німеччині в Дюзбургу молодь організувала «Парад любові», у натовпі загинула 21 особа. Ця молодь шукала любов, однак хто насправді знає що таке любов і може її навчити. Ісус  - прийшов щоб навчити людину якою є любов і дарує людині нове серце яке уміє любити. Хрест Христовий у жесті безмежної любові з якого випливає джерело любові яка перемінює людину.
Серед ікон щастя і радості яскравим прикладом є о. Джузеппе Пульєзе, вбитий мафією в Палермо в вересні 1993 на день 56 року від народження. Життя він посвятив ділам милосердя і проповіді Євангелія. Група молоді яких отець організував у товариство «Отче наш» на противагу мафії стала дуже популярною. Мафія вирішила відімстити і послала до отця кіллера. Отець з усмішкою дивився в лице вбивці. Згодом він признався: «Ця усмішка мене перемогла, переконала мене що добро сильніше від зла».
Люди які у різних обставинах життя дають свідчення жертвенності на зразок Христа це святі. А їх приклад життя це немов дороговкази на дорозі яка веде до брам Небесного Єрусалиму.
За матеріалами часопису Оsservatore Romano, 25.08.2012
Modelli e icone della felicita, Paolo Brocato.

Немає коментарів:

Дописати коментар