понеділок, 7 січня 2013 р.

Святий архидиякон і первомученик Стефан



Святий архидиякон і первомученик Стефан
У третій день свят Різдва Христового, наша Східна Церква вшановує пам’ять св. Стефана, одного із перших семи дияконів поставлених апостолами. Ім’я Стефан означає – вінець. Саме він перший із християн був увінчаний мученицькою смертю, якою прославив Христа Господа. Якщо уважно придивитися до древніх ікон Різдва  побачимо що Христос спочиває не у яслах, а немов у могилі. Церква у цій іконі передає вірним новину що Воплочення Христове несе у собі вістку смерті Господа на хресті. У Різдві маємо провіщення смерті Господа: «Ніхто не спроможен любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає». (Йо. 15; 12-13). А  друзями є усі ми, які віруємо у Господа Бога. Св. Стефан як і Христос віддав своє життя, щоб церква жила. Свідчення св. Стефана це слідування дорогою Учителя якими навчав: «Слуга не більший від пана свого. Переслідували мене – переслідуватимуть і вас» (Йо. 15, 20).
Бо й сам пан, тобто Христос, перед тим, помер на хресті. Чим і подав приклад справжньої любові ствердив слово Євангелії ділом Страстей. Подібно св. Стефан услід за Христом не побоявся зректися себе самого і прийняв смерть заради Церкви головою якої є Христос. Кожне бо зерно перед тим, щоб дати плід мусить завмерти, завмерти тому що помирає не назавжди лише на деякий час, аби знову ожити і принести плід, яким сьогодні є наша Церква мучеників.
Постать Св. Стефана сьогодні свідчить нам про відвагу бути вірним аж до смерті. Загинув св. Стефан тому що не побоявся виступити за Христа проти своїх же співгромадян, тобто євреїв, які його за це каменували. Про його неабияку сміливість свідчать слова із промови, яку він завершив словами: «Ви, твердошиї та необрізані серцем і вухом! Ви завжди противитеся Духові Святому! Які батьки ваші, такі й ви. Кого з пророків не гонили батьки ваші? Вони вбили тих, що наперед звіщали прихід Праведного, якого ви тепер стали зрадниками й убивцями; ви, що одержали закон через звістування ангелів, але не зберігали його» (Дій 7, 51-53). Однак, коли юдеї за це його каменували, він дивився на небо й молився за них, словами: «Господи, не постав їм цього за гріх!» (7, 60).

Св. Стефан перший хто йде стопами свідчення його приклад зроджує віру у Савла який по дорозі до Дамаску переживе навернення і сам стане свідком Євангелії св. Павлом.
Кров мучеників насіння християн скажуть Отці церкви і повторить Кир Андрей. Наша церква є багата на свідків віри починаючи від Бориса і Гліба і до мучеників ХХ ст. жертв атеїзму. Чуваймо щоб наша віра була живою і діяльною а у хвилі випробування міцною як віра св. Стефана!
Отець Климент Грещак, ЧСВВ

Немає коментарів:

Дописати коментар