вівторок, 19 лютого 2013 р.

Святі і рівноапостольні Кирило і Методій

Ювілей 1150- ти річчя місії святих  Кирила і Методія серед словян.
На прохання княза Ростислава з Великої Моравіі який просив "єпископа і учителя який пояснить справжню віру у нашій словянській мові" відкликнулись святі. Вони знали мову словян з дитинства адже навколо Тесалонік проживало чимало словян. Св. Кирило створив граматику мови і на неї переклав Євангеліє, а Методій уклав громадянське законодавство за зразком "Номоканона" Візантії. Текст Євангелії від Йоана був першим словянським рукописом, який засіяв зерно Євангелії серед словян. Згодом переклади були подані Папі Андріану ІІ на перегляд. Він їх прийняв і у базиліці Санта Марія Маджоре висвятив Кририла і Методія на священиків. Св. Кирило обирає монаше життя однак 14 лютого 869 р. у Римі помирає. Натомість св. Методія Папа висвячує на єпископа і дає стату папського легата і посилає продовжувати місію у Паннонію. Хоч дехто не приймав Літургії словянською мовою.  Методій помер у Велеграді у 885 р. і саме у цьому місті з 1920 р. розпочав Кир Андрей Шептицький серію конференцій які мали за мету відновлення діалогу католиків з православними. У 1963 р. комуністичний уряд святкування памяті св. Кирила  Методія хотів задекларувати як політичну акцію яка обєднала славян, однак вірні щоразу коли чули імя Кирила і Мтеодія вигукували - Святі, святі Кирило і Методій
У 2013 р. який є проголошено роком Віри з нагоди 1150 річниці початку місій 25-26 лютого у Римі відбудеться проща вірних зі Словаччини які приймуть участь у моліннях та конференції: Святі Кирило і Методій 1150 років місії серед Словян. Серед доповідачів кардинали Йосиф Томко, Франс Роде, Жан Франко Равасі та Ян Босаніч, прелати Римської курії та професори університету Грегоріанум та Східного інституту - загальне гасло Де Петро там Церква. Конференція висвітлить богословя, філософію і літературну спадщину святих Кирила і Методія, яких поряд з св. Венедиктом Іван Павло ІІ проголосив Покровителями Європи.
27 лютого святкуємо память Святого Кирила учителя словян, завдяки його інтуїції і інтелекту зараз ми маємо оригінальну словянську духовну спадщину. Двоє братів з Тесалонік сини губернатора міста здобули освіту у Константинополі  Кирило як філософ і Методій як ритор відкинули карєру і  пішли в монастир.





 о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ 

Немає коментарів:

Дописати коментар