вівторок, 23 липня 2013 р.

Суголосне свідчення святих апостолів Петра і Павла



Св. Петро і Павло
Непохитних і Богом вибраних проповідників, найвищих апостолів своїх прийняв ти, Господи, щоб мали насолоду в благах твоїх і спокій. Бо їхні страждання і смерть були тобі миліші від усяких жертвоприносів – єдиний, що знаєш серця.
12 липня Церква вшановує свято в честь верховних апостолів Петра і Павла. У Римі Імя першого із них – Петро означає скеля, став скелею на якій Господь Ісус Христос заснував Церкву. Натомість св. Павло, своєю місійною діяльністю її утвердив, заклавши богословські основи на яких вона тримається по сьогодні. Вони стали непохитними стовпами на яких Христос збудував підвалини своєї Церкви.
Прийнявши від Господа, кожен у свій час, нові імена, Симон став Петром, а Савло – Павлом, їхнє життя докорінно змінилося, бо від тоді вони почали нове життя, життя з Богом та для Бога. Як один так і другий, хоч не проповідували разом, однак навіть коли були ув’язнені не переставали голосити світові науку Євангелії. Скарб Христової віри вони передали нам, від них маємо святе Євангеліє й апостольські листи, вони поклали тривку основу Христової Церкви.
За своє життя вони зустрічалися тільки два рази. В Єрусалимі та Антіохії. Їхні дороги були різними, але справа одна. Два верховні апостоли, проте які різні! Що ж об’єднувало їх? Об’єднав їх досвід зустрічі з Христом, зустріч яка перемінила їх життя. Не раз приходилося їм потерпати переслідування за Христа і його науку, навіть сидіти за це у в’язниці. Однак вони витривало проповідували світові Христа за це свідчення потерпіли мученицьку смерть.
Святі апостоли – Петро і Павло прикладом свого життя заохочують нас до правдивої любові, любові якою вони жертовно керувалися у житті. На питання Ісуса «Симоне Йони! Чи любиш мене?» св. Петро відповідає: «Так Господи, ти все знаєш, ти знаєш, що люблю тебе». Подібно й свою любов потвердив св. Павло: «Якби я говорив мовами людськими й ангельськими, але не мав любові, я був би немов мідь бриняча або кимвал звучний… Я був би ніщо». Саме до такої любові закликають нас сьогодні почитувані святі. Бо правдива любов потверджується у терпіннях та жертвенності.
Між апостолами найвищі й вселенної учителі! Моліте Владику всього, щоб дарував світові мир і душам нашим велику милість.
о. Климент Грещак, ЧСВВ

Немає коментарів:

Дописати коментар