вівторок, 23 вересня 2014 р.

Русалка Дністрова, Підлисся та отець Маркіян Шашкевич

Маркіян - семінарист
Галичина на початку панування Австроугорщини на зламі ХІХ ст. перебувала у стані руїни, без шкіл, освіти, свідомого міщанства ширилося москвофільство. Духовенство покликане було піднімати народ через освіту. Одним із перших почав підносити народне шкільництво й освіту о. Іван Могильницький (1778–1831) –  крилошанин перемишльської капітули, філолог, носій ідеї національного відродження. За ним пішов галицький пророк «Будитель», письменник, поет, засновник літератури о. Маркіян Шашкевич, який у проповідях вживав виключно українську мову, займався культурно-громадською та освітною працею. Його проповіді та літературні твори, зокрема організація «Руської трійці» та видання альманаху «Русалка Дністрова» (1837), – перша вістка його освітньої діяльності.
Походив Маркіян з с. Підлисся біля Золочева, де він народився у 1811 р.  у домі свого діда о. Авдиковського Батько о. Семен, був парохом у с. Княжім. Життєва дорога Маркіяна Шашкевича була тяжкою, письменники його доби належали до священичого сану.
Вчився Маркіян у Золочеві і гімназії у Бережанах, у 1838 р. закінчив Львівську духовну семінарію, був вільним слухачем Львівського університету. Під час навчання писав вірші й під впливом читання «Енеїди» та пісень Михайла Максимовича він став палким прихильником живої української мови. У 1832 р. Маркіян Шашкевич заснував «Руську трійцю», до якої увійшли Яків Головацький та Іван Вагилевич та приєдналася національно свідома молодь для праці над національно-культурним відродження на західних землях України, зокрема за відродження народної мови в письменстві й церковних проповідях. Маркіян працював у руському народі вживаючи рідну мову за зброю і немов чудо учинив:
«трупи встали і очи розкрили,
і брат з братом обнялися
і проговорили слово тихої любови».
Його слово жило серед українців, радянська влада намагалася спотворити образ Маркіяна роблячи з нього революціонера. 6 серпня 1989 р.  у с. Підлисся на зорі відродження України  60 тисяч вірних і духовенства УГКЦ зібралися біля пам’ятника Маркіяну Шашкевичу на Божественну Літургію яку очолив єпископ Павло Василик. І всі вперше після заборони прилюдно співали мовою Маркіяна гімн «Ще не вмерла Україна».


Немає коментарів:

Дописати коментар