неділю, 1 листопада 2015 р.

Вшанування Кир Андрей на землях свщмуч. Йосафата

Єкспозиція Кир Андрея, Луцьк
1 жовтня у м. Луцьку у Домі Просвіти вірні і духовенство місцевих громад Волині УГКЦ, вшанували пам'ять Велетня духа, Мойсея Українського народу Митрополита Андрея Шептицького.
Доповідь на академії у Просвіті
Розпочалася урочиста академія з огляду експозиції про юні роки, життя, покликання до монашого стану, служіння Кир Андрея, як душпастиря, архиєрея, господаря. 
В залі гостей привітав Кир Йосафат Говера, екзарх Луцький котрий закликав вшанувати Кир Андрея пізнавши його життя  і зробивши своїми його героїчні чесноти. Тему чеснот, як християнського шляху до святості продовжив о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ, котрий наголосив на ролі сімї, а зокрема наукт матері Софії у формуванні молодого Романа Марії Олександра у дусі жертвенної любові, яка виявлялася у ділах милосердя і ревній молитві. Його вибір монашого стану та прийняття священства, а згодом 44 роки архиєрейського служіння проходили під гаслом: "У хресті спасіння", яке він розумів, як завдання привести усіх під стяг Христа. У посланні до Гуцулів він наголошував що служіння Архиєрея, це служіння Батька, який турбується як про добробут так і фізичне як і духовне здоров'я  повіреного йому Божого стада і саме таким турботливим Душпастирем був Кир Андрей.
Його богословські, митецькі, дипломатичні та організаційні таланти вивели українське суспільство з рівня хлопів у коло інтелектуальної еліти Європи. Світові війни і окупації жертвою яких ставав митрополит руйнували його мрію довершити діло побудови Рідної хати тобто незалежної християнської України, а сам митрополит з гіркотою зазначав що бажанню єдності народу протистоїть рівносильна сила ворожнечі і партійних міжусобиць, яка руйнує єдність народу тому Кир Андрей як Мойсей українського народу закликає до діла об'єднання Церков та  солідарності у побудові Рідної хати. Отець зазначив що геройська практика чеснот стала основою його вшанування і початку процесу у 1955 р. а шлях інформативного процесу пройшовши перешкоди як технічні - неможливість консультації архівів митрополичої консисторії в СРСР, ідеологічні - його ім'я методично дискредитувалося атеїстичною пропагандою у Європі та національні у час польсько-українських протистоянь у світових війнах йому закидали що він фаворитизував українців. У липні 2015 р. у Римі схвально завершили оцінку його практики чеснот уділивши титул Праведник і ствердивши георойську практику чеснот Кир Андрея, як миротворця який шукав шляхів збереження життя і примирення у часі жахітть світових воєн, які зібрали жниво понад 50 мільйонів людських життів.   Після доповіді творча майстерня Національного центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса "Театр у кошику" представила глядачам виставу "Я йду, Христе". Слід зауважити, що вистава побудована на основі творчої повісті Григорія Лужицького «Дванадцять листів о. Андрея Шептицького до матері» і фрагментах спогадів Софії Шептицької «Молодість і покликання Романа Шептицького». Актори вміло передали емоції та відчуття Митрополита Андрея та його матері, а також
Відкриття виставки Кир Андрея
підкреслили вірність покликанню великого українця.

Презентація о. Севастьян
Вшанування з дому Просвіти перенеслося у Краєзнавчй музей, де було відкрито експозицію творчості митців, яких меценатом був Кир Андрей, таких як Олекса Новаківський, Модест Сосенко, Юліан Буцманюк та багато інших. Презентацію провів ієромонах Севастьян Дмитрух, студит, котрий понад 20 років збирає по крихтах експонати і опікується збіркою мистецьких творів "Студіон". Отець представив і побутові речі, котрі були в ужитку самого Митрополита чи його родини. Очевидці Кир Андрея не зважаючи на небезпеку увесь час  радянської окупації зберігали дорогі їх памяті речі Кир Андрея, пояснюючи що це речі Святоюрського Святця. Справді речі, які носив Слуга Божий та волосся вважаються реліквіями а з проголошенням блаженним будуть вшановуватися як мощі. Вшанування Кир Андрея на землі свщмуч. Йосафата для присутніх було знаком Божого Провидіння, адже митрополит у ділі зєднання Церков вибрав за покровителя свщмуч Йосафата, а зустріч вірних і духовенства єкзархату, саме у переддень смерті Кир Андрея і літургійного вшанування свщмуч. Йосафата є видимим знаком того що слово Боже проростає на землях Волині і об'єднує під стягом хреста греко-католицькі громади екзархату.  

Немає коментарів:

Дописати коментар