суботу, 19 березня 2016 р.

Ті що вірні - фільм про невідомих героїв

Презентація, вірні і духовенство, Київ
 У неділю 20 березня 2016 р. на 5 телеканалі о 17. 00 год. буде показано фільм «Живого ТБ» під назвою «Ті, що вірні». Документальна стрічка про вихід УГКЦ з підпілля після насильної ліквідації у 1946 р. Прем'єра фільму  «Ті, що вірні» відбулася  18 березня в Українському домі у Києві.
Режисер з Анною Мороз
«Ті, що вірні» – історія про УГКЦ в підпіллі, після її насильницької ліквідації 1946 році. Підпілля пережило Сталіна, Хрущова і Горбачова, щоб відродитися у 1989 році. Її вірні зберігали свою відданість УГКЦ протягом 43 років. У основу фільму лягли архівні відео о. Матея Гавриліва та кіноархіву Москви, фото о. Богдана Гаврилишина та матеріали конференції 25 ліття легалізації Церкви 1989-2014 р. "Шлях до свободи"опубліковані у
Збірник "Правда визволить"
збірнику "Правда визволить" про ісповідників віри приклад яких, став основою витривання у вірі та боротьби духовенства та дисидентів атеїстичного режиму в СРСР. 
Режисер Валентин Дігтяренко, розповідаючи про роботу над фільмом, відзначив, що творці спершу передивлялися архівні відео, а потім почали шукати людей, які на тому відео були… Герої стрічки, які здійснили вихід УГКЦ з катакомб, живуть в Україні та Росії, їхні долі тісно переплетені з історією Церкви та епохи.
Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав відзначив, що цей фільм, який Церква хоче подарувати вірним і українському суспільству, розповідає про силу Євангелія, про силу Божу, яка діяла в житті, у серцях людей, які вірили.
Вітання Блаженішого Святослава
«Ми згадуємо, – сказав Предстоятель, – трагічні роковини насильницького нищення нашої Церкви і часто вживаємо слово «ліквідація», але Божу силу не можна ліквідувати. Так само як і не можна ліквідувати віру справжніх християн. Назва цього фільму якраз і віддзеркалює ту силу, яка променіє з облич, постатей священиків, єпископів, монахів і монахинь переслідуваної Церкви».
«Коли Україна шукає справжнього життя, справжнього релігійного життя, ми так хочемо, щоб вона могла познайомитися з тими особами, могла їх почути, побачити. Але найважливіше, аби через таку важливу зустріч сила тих людей могла нам передатися. Дивлячись на них сьогодні, аби ми були тими, які є і будуть вірними», побажав усім Блаженніший Святослав. Архиєрей подякував усім, хто працював над фільмом.
Подяка режисерам о. Полікарпа
Після перегляду з словом подяки режисерам звернувся о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ зазначив що слова Кир Андрея з далекого 1913 р. "Окроплена кров'ю мучеників набуває Церква право свобідно і прилюдно віддавати Богу славу" були мотивом вшанування легалізації УГКЦ . Боргом вдячності ісповідникам віри є пам'ять їх жертви, яку науковці черпають у архівах і під час конференцій передають сотні слухачів, а збірники доповідей доносить до тисячі читачів, а завдяки праці режисера інформаційної служби УГКЦ цей досвід живих свідків підпілля зможуть побачити мільйони глядачів. 
Продюсер Павло і Валентин 
З словами подяки виступили Володимир В’ятрович, директор Інституту національної пам'яті, та Олег Турій, історик, знавець підпілля УГКЦ.
Фільм донесе до широкого загалу суспільства, приклад боротьби за свободу віри сміливих і відважних учасників Ініціативної групи по легалізації УГКЦ, жіноцтва Марійського товариства, молоді з товариства "Обнова" та УМХ, громадських та політичних діячів, таких як Ростислав Братунь, Степана Хмара, та загалу вірних, які християнську духовність ставили у фундамент побудови незалежної України. Виклик перед яким стоїть   журналіст, чи історик з уривків спогадів і документів цілісно і об'єктивно передати правду про постаті та події і спосіб вирішення конфлікту. 
У сучасний час суспільних змін і пошуків, їх приклад потрібний для пошуку шляху виходу з кризи та розбудови громадянського суспільства на фундаменті автентичної християнської духовності та бажанні послужити Церкві і Україні.
о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ 


Уривок фільму - https://zhyve.tv/video/421-treyler-filmu-pro-vyhid-ugkts-z-pidpillya-ti-shcho-virni/

Немає коментарів:

Дописати коментар