пʼятницю, 20 травня 2016 р.

Творці ангелів миру - учасники "Золотого Мольберту"

Розпис ікони "Ангеле Хоронителю мій"

Монументальний розпис-молитву "Ангели-хоронителі наші, як у день так і вночі, будьте Україні до помочі" створюють на мурах Святого Юра  у Львові учасники Міжнародного форуму мистецької творчості "Золотий мольберт слідами Мойсея українського Духа", приуроченого прославі праведним Митрополита Андрея Шептицького.

Понад 200 дітей (з 5 травня по 31 червня 2016) розпочали розпис-молитву на святоюрському мурі у Львові в рамках Форуму. Це діти України, які пензлями на мольберті передають власне прагнення миру і злагоди.
29 травня 2016 року на Форум "Золотий мольберт" прибувають ще понад 100 дітей із Сєвєродонецька, Маріуполя, Славянська, Кальчика, Станиці Луганської, Черкас, Хмельницька, Запоріжжя, Києва, Рогатина та Білорусії. Вони завершать розпис молитви "Ангели-хоронителі наші..." на святоюрських мурах та понесуть її духовну силу на пленери в Карпати, а звідти до себе на Схід України. 
Розпис ікони, собор св. Юра
Кращі у монументальному образотворчому розписі на святоюрських мурах як фіналісти будуть писати авторські ікони ангелів  (30-31 травня) у Львіському коледжі декоративно-ужиткового мистецтва. Всією діяльністю Форуму є прохання дітей України до Милосердного Отця зупинити безглузді війни в Україні та інших країнах Землі.


Пленери Форуму, приурочені Cлузі Божому Митрополиту Андрею Шептицькому, душпастирю і меценату культури насичені майстер-класами, відвідинами музеїв та церков Львова й області та супроводжуються молитвою і пізнавальними науками про Кир Андрея Доброго Самарянина
Творча зустріч, Львів
Першу творчу прощу учасники зі Сходу розпочали 30 травня у монастир у Крехові. Діти під час мандрівки послухали розповідь про покликання у житті людини і вибір монашого життя Кир Андрея яку провів брат Любомир Кушнір. Далі було знайомство з монастирем св. Миколая, але надзвичайне враження на дітей мав похід на печери первісне місце життя аскетів та джерело у лісі. Після обіду в трапезній монастиря приготованого бр. Космою Лішнянським діти мали нагоду малювати пейзажі монастиря. А після повернення увечері відбулася зустріч знайомства творчих груп молоді. Діти і учителі ділилися творчими здобутками, та тепло і щиро поділилися враженнями про атмосферу, яку дарує конкурс і яке його місце у їх житті займає Бог і Україна, діти з Станиці Луганської подарували організаторам коровай, а діти Маріуполя пам'ятки зроблені власними руками.
Літургія, Собор св. Юра
 31 травня молодь вирушила в монастир оо. студитів в Уневі. У дорозі сестри василіянки Теофана та Ємельяна, ЧСВВ розповіли про ченців студитів та свщмуч. отців Климентія Шептицького який разом з свщмуч. Омеляном Ковчем з благословення Кир Андрея рятували євреїв у час Голокосту ІІ світовій війні. Після екскурсії діти малювали пейзажі монастиря. Згодом учасники поїхали у містечко Бірки, де їх застав дощ, але обід у "Гостинному дворі" зігрів конкурсантів теплом галицької гостинності, повні вражень вони повернулися у Львів.
1 червня 2016 р. у день захисту дітей і скорботи по рятувальниках, які загинули у Грибовичах, розпочали Літургією у соборі св. Юра. Екскурсією Львовом та нагородженням призерів розпису "Ангели-хоронителі наші..." у Національному музеї Кир Андрея Шептицького завершився цей радісний і одночасно сумний день.
2 червня після майстер-класів у школі мистецтв частина дітей з Кальчика, Станиці Луганської, Запоріжжя, Києва і Білорусії мандрує у с. Дубина у санаторій "Карпати" на пейзажні пленери та мандрівки до монастиря в Гошеві, на гору Захар Беркут, на Урич та водоспади Камянки. У суботу дітям було організовано майстер клас праці з глиною з виготовлення кераміки, а ввечері дівчата скаути організували вечірню ватру, а групи дітей представляли кожна власне місто очима улюбленого художника.
На водоспаді Камянки, Сколе
3 червня 55 дітей Славянська, Маріуполя, Северодонецька, які залишилися у Львові до 6 червня відвідували палац Софії з Фредро у Беньковій Вишні, та монастирі св. Онуфрія у Лаврові і Добромилі, де Кир Андрей проходив вишкіл. У суботу 4 червня діти помандрували в Свірж до замку, а у неділю 5 червня  учасники молилися за мир в Україні в монастирі у Підгірцях,  і відвідали замок і мали екскурсію у Олесько.
У понеділок 6 червня група з Карпат повернулась у Львів, а діти зі Львова поїхали в Карпати.
7 червня - діти з санаторію "Карпати" малювали кріпості Урича
8 червня діти з Карпат з братом Любомиром, ЧСВВ молилися і малювали монастир у Гошеві.
9 червня на свято Вознесіння ГНІХ учасники зі Львова поїхали на Літургію в монастир оо. Василіян у Підгірцях, де мали екскурсії і пленери в замках Підгорець і Олеська. У Карпатах молодь молилася у храмі с. Дубина з парохом о. Володимиром та мали пленери на водоспадах Камянки. Творчим підсумком був конкурс кращих робіт, які комісія митців вибрала на конкурс і роботи переможців будуть відібрані на презентації "Золотого Мольберту" у містах учасниках.
На завершення форуму"Золотого мольберту" 11 червня учасників чекав "музичний" сюрприз - концерт у філармонії скрипальки Лівії Якобсон з Швейцарії у супроводі камерного оркестру "Віртуози Львова". Діти війни з захопленням слухали перлини віденської класики Франка Ксаверія і Вольфганга Амадея Моцарта та Людвіга Бетховена, а після концерту отець Полікарп познайомив молодь із скрипалькою Лівією, яка побажала їм передусім миру і здоров'я, та не зупинятися на осягненому у житті.
Діти мусять повертатися до неспокійних домів Луганщини і Донбасу. "Золотий мольберт", який подарував їм два тижні зустрічі з Львовом з його церквами і монастирями та пейзажами Карпатами залишиться теплим спогадом у їх пам'яті про Доброго Самарянина - ченця, архиєрея, Кир Андрея Шептицького, який був миротворцем у часі воєн. Натхненника сучасних митців у вихованні молоді через мистецтво, які добровільно у міру сил жертвують час і досвід, щоб віддати належне дітям скривджених війною. Бути милосердними як Отець такою умовою є відновлення миру і злагоди у серцях молоді, а місію милосердного Самарянина молодь понесе на Схід України. Зустріч завершилася, але творчі роботи дітей, які були виразом їх прагнення миру і милосердя незабаром розпочнуть свою мандрівку містами України, звертаючи увагу дорослих на творче прагнення дітей до миру і злагоди в українському суспільстві.
Деталі -Програма
Джерело - http://artklass.lviv.ua/index.php
Відео - https://zhyve.tv/video/628-forum-zolotyy-molbert-pryurochenyy-mytropolytu-andreyu-sheptytskomu-tryva-u-lvovi/
    

Немає коментарів:

Дописати коментар