четвер, 23 червня 2016 р.

Вшанування мучеників - вдячність за подвиг віри

25-26 червня Папа Франциск відвідає з апостольським візитом Вірменію. Девіз: «Візит у першу християнську країну». Чотирнадцята апостольська подорож Папи це шана пам'яті про геноцид над півтора мільйонами вірменами 1915-1917 рр. на території нинішньої турецької держави.  У суботу, 25 червня в Єревані Папа Франциск зустрінеться у меморіальному комплексі Цицернакаберд, з нащадками 400 вірменських дітей,  які були переслідувані за часів Османської імперії в 1915 р. і врятовані завдяки Папі Бенедикту XV, який звернувся до султана Мехмеда V і закликав припинити насильство вірмен та проявити до них милосердя. У Константинополі був організований притулок для вірменських сиріт, який отримав ім’я папи. 24 квітня 2015 року Вірменська Апостольська Церква причислила 1,5 мільйони жертв геноциду до лику святих. Папа Франциск у Єревані у молитві за мир закликав: "чимало мучеників, що кров’ю запечатали спільну віру в Христа. Вони є нашими зорями в небі, які сяють над нами і вказують шлях, яким нам залишилося пройти на землі до повної єдності".
Муч. Володимир Прийма
26 червня Блаженніший Святослав очолить паломництво у Страдч, де спочиває мученик УГКЦ Володимир Прийма, покровитель мирян. «Запрошую всіх мирян у це паломництво! Задумаймося над тим, що означає бути святими сьогодні, і над тим, як нам свято жити в сучасній Україні, бо Бог нас сотворив, аби ми були святими. Мета християнського життя – освячення в Дусі Святому й покликання до святості. Обіцяю цього дня особливу молитву за кожного з вас», – сказав Блаженніший Святослав.
Свщмуч. Петро Вергун
27 червня 15 літній ювілей з дня проголошення святим Папою Іваном Павлом II 28 блаженних УГКЦ. Синод Єпископів УГКЦ, який відбувся в Києві в 2013 році, доручив Патріаршій літургійній комісії укласти і подати на затвердження Службу свята Блаженних новомучеників УГКЦ. Укладений літургійний текст був переданий на розгляд Главі УГКЦ Блаженнішому Святославу для ознайомлення та проголошення. Текст Служби свята Блаженних новомучеників УГКЦ, пам'ять яких вшановують 27 червня, владики Синоду розглянули і проголосили ad experimentum на три роки.

«УГКЦ, зазнавши переслідувань, гонінь та офіційної ліквідації і склавши найвищу жертву – життя десятків своїх владик, священиків, монашества і мирян, засвідчила перед усім світом вірність Ісусові Христові та нерозривність у сопричасті із Вселенською Церквою», – пояснює в Декреті проголошення Глава Церкви.

Декрет проголошення Служби свята Блаженних новомучеників УГКЦ Текст.
27 червня СЛУЖБА СВЯТА БЛАЖЕННИХ НОВОМУЧЕНИКІВ
УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ Текст
Джерело http://catholicnews.org.ua/virmeniya-papa-zustrinetsya-z-nashchadkami-peresliduvanih
http://news.ugcc.ua/news/v_ugkts_zatverdili_sluzhbu_svyata_blazhennih_novomuchenik%D1%96v_77045.html

Немає коментарів:

Дописати коментар