середу, 7 вересня 2016 р.

Жива память Слуги Божого Кир Йосифа Сліпого

7 вересня 1984р. у Римі на 92 році життя відійшов у Вічність Слуга Божий Патріарх Кир Йосиф Сліпий. У 1992 році у незалежній Україні,  його тіло згідно Заповіту перевезли з Рима до Львова та перепоховали в катедральному соборі Святого Юра. 
Владики Синоду Єпископів УГКЦ зібрані у Брюховичах, молилися за Блаженнішого Йосифа Сліпого. За словами єпископів, Патріарх Йосиф – живе втілення долі Української Церкви і нашого народу в ХХ столітті. «Його, як і мільйони українців, прирекли на тортури в катівнях НКВД/КГБ і на мучеництво в ГУЛАГу. Але якщо в ув’язненні він був "німим свідком Церкви", то згодом, уже на поселеннях, він став голосом "мовчазної Церкви" та її духовною опорою, ніколи не забуваючи про тих своїх земляків, які й далі каралися в неволі», - наголошують архиєреї. 
У 2007 році у Львівській архиєпархії УГКЦ було розпочато процес прослави святим Кир Йосифа, готується документальний фільм про його життєвий подвиг. 
 Описує кард. П’єтро Палаціні Кир Йосифа, як учня у школі Христа: «Християнин відчуває непереможне бажання йти за Христом… Приклад кард. Сліпого навчає з проповідальниці, з книг, з в’язниці. У терпіннях Кир Йосиф почувався немов не терпів, а краще сказати прийняв терпіння як природний факт. Відділений від світу, не протестував у самоті, у болях, в убогості без слова потіхи. Нехай прийде царство твоє, саме цей возглас Господньої молитви давав йому силу у терпіннях». 
Місія Постуляції запрошує свідків життя і праці Кир Йосифа складати свідчення.
Коротка довідка про Кир Йосифа Сліпого Буклет
10 вересня голова Місії Постуляції о. Полікарп, ЧСВВ презентував на Синоді план святкувань ювілею 380 ліття Кир Йосифа Велямина Рутського та "живучість" моделі реформи Руської Церкви через дисципліну освіти духовенства у семінаріях, та реформу об'єднання монастирів Василіян під владою Митрополита. 
Синод прийняв рішення про святкування на загальноцерковному рівні у 2017 р. ювілею Кир Йосифа Сліпого та 400-річчя реформування Василіанського чину святого Йосафата; 380-ї річниці з дня смерті митр. Йосифа Велямина Рутського і 150 років канонізації св. Йосафата Кунцевича
Джерело news.ugcc.ua/documents/postanovi_sinodu_yepiskop%D1%96v_ugkts_2016_roku_77519.html
catholicnews.org.ua/vladiki-sinodu-iepiskopiv-ugkc-molilisya-za-patriarha-yosifa-slipogo

Немає коментарів:

Дописати коментар