четвер, 27 квітня 2017 р.

Палац родини Фредро
6- 7 травня 2017 р.  проща Родин до дня Матері у 180-ті роковини дні народження Софії матері Кир Андрея 40 км. шляху з Рудок до Прилбич прочани посвятили молитві за злагоду у родинах розважаючи спогади та листи Софії з Фредро, матері про та до Митрополита Андрея Шептицького.
Проща розпочалася у суботу 6 травня о 9.00 год. Літургією у греко-католицькому храмі Пресв. Євхаристії у Рудках.  Парох о. Богдан з вірними пригостив вірних трапезою та поблагословив прощу. У римо-католицькому костелі Успіння Пречистої  Діви Марії, де була охрещена Софія, мати митрополита Андрея.
У гостях у о. Михайла, с. Вишня
Прочани посвятилися під покров Пресвятої Богородиці, покровительки Бескид, і відвідали гріб Олександра Фредро, дідуся митрополита. У мальовничому селі Вишня, у родинному палаці Фредрів паломники ознайомилися з життям родини і попрямували до сільського храму св. Косми і Дам’яна. Після молитви, гостинні парафіяни пригостили паломників смачною трапезою. Далі шлях пролягав через такі села як Дубаневичі, Шоломиничі та Родатичі, у якому паломники

Зустріч з отцем, с. Дубаневичі
заночували у сільській школі. Наступного дня проща продовжилася мальовничими краєвидами сіл: Тучапи, Мужиловичі, Вовчухи, Добряни. Завершилась проща Божественною Літургією у храмі с. Прилбич. 
Довідка
31 травня 1837 року у Львові в родині відомого польського письменника та драматурга Олександра та Софії Фредрів народилася четверта дитина, якій при хрещенні дали ім'я Софія.Її дитинство та юність минули у родинному маєтку Фредрів у с. Вишня біля Рудок. Від батька Олександра дочка успадкувала літературний хист та розвинула талант художника. Софія одружилася з графом Іваном Шептицьким, послом до сейму від Яворівщини. Так у цьому шлюбі поєдналися польський рід Фредрів з давнім українським родом Шептицьких.
Підтвердженням цього є її глибоко духовні листи до сина Романа Марії Александра у хрещенні, а ще книга спогадів "Молодість і покликання о. Романа Шептицького". З її слів дізнаємося багато про її життя: "Моє життя не було легке, ані світове, ані може веселе. Але Господь Бог дав мені змогу пізнати науку й ласку Хреста. Господь дозволив мені оглянути Своє Царство, що розвивалося у моїх дітях. Одного з них зволив прийняти до служби при Своїх Престолах". Оскільки старий панський дім Шептицьких став затісним для великої родини, то поряд із ним, з ініціативи Софії, було збудовано новий двоповерховий будинок, який освятили 8 грудня 1872 року. На пам'ятному образочку для дітей графиня Софія вписала такі слова: "Хай діти ціле життя пам'ятають, що одинокою молитвою матері в тім дні було, щоб цей дім, щойно з таким великим трудом поставлений, запався радше і зник зараз, ніж щоб колись переховував у собі образу Бога: радше смерть, ніж гріх, мої найдорожчі діти. Бог з Вами. Софія Шептицька".

Фотографії - http://vifbs.in.ua/news/vifbs/vidbulasya-proshcha-do-prylych/

Немає коментарів:

Дописати коментар