середу, 28 листопада 2018 р.

Душпастир Скнилова о. Йосиф Фолис

25 листопада 2018 у Скнилові вірні греко-католлицької громади вшанували пам’ять свого довголітнього пароха о. Йосифа Фолиса, який з 1894 до своєї смерті у 1917 році був парохом у Скнилові. На кладовищі відбулося посвячення меморіалу та заупокійне моління на  могилі о. Йосифа. Після молитви на урочистій академії вірні почули доповідь про душпастирів греко-католиків ХІХ ст. п. Наталі Колб, канд.іст. наук та про соціальну працю Кир Андрея Шептицького, п. Мирослава Мариновича. У дискусії вірні громади довідались що о. Йосиф втратив дружину і як вдівець виховував дітей, що однак не завадило йому очолити кооперативний рух та стати громадським діячем та політиком, представником інтересів українців  у Австрійському парламенті у Відні
Історична довідка. Йосип Фолис (26 жовтня 1862, Новий Кропивник — 9 жовтня 1917, Відень) — галицький громадський і політичний діяч, греко-католицький священик.  здобував богословську освіту у Відні у 1881—1885 роках. Висвячений у 1887 році, а після свячень у 1887 році займав душпастирював на парохіях Бродівського та Золочівського повітів.   З 1894 р. о. Йосиф Фолис призначений парохом села Скнилова під Львовом. Скнилів став тією парохією, на якій о. Фолис закріпився до кінця свого життя.

Родина Фолисів пов'язана сімейними зв'язками із знатними у Галичині родинами, зокрема Ганкевичів, Курбасів, Подолинських, Людкевичів, Онишкевичів, П'ясецьких, Мельників, Рудницьких, Лінинських, Турянських, Білинських. Братом Йосифа був Євген Фолис (1876—1947) — підполковник (Oberstleutnant) Цісарсько-королівського гусарського полку № 10, визначний спортсмен (кінний спорт) Австрії, його племінницею була Олена Лотоцька (1894—1975) — багатолітня очільниця Союзу Українок Америки.

Немає коментарів:

Дописати коментар