понеділок, 4 лютого 2019 р.

Проща монашества під покровом свщмуч. Омеляна

Літургія прочан у храмі св. Василія Великого, Луцьк
9 лютого 2019 р. у м. Луцьку відбулася Всеукраїнська проща монашества УГКЦ з нагоди святкування Дня богопосвячених осіб. У прощі монашества взяло участь понад 300 богопосвячених осіб, які після Архиєрейської Літургії вирушили з монастиря св. Василія Великого до музею української ікони де молилися Молебнень до Богородиці перед  чудотворною іконою Пресвятої Богородиці з Холма, яка знаходилася у кафедральному соборі  міста Холм (тепер Хелм, Республіка Польща), у час Другої світової війни її врятувала родина православного священика Гавриїла Коробчука і вона опинилася в Луцьку.
Завідувач  Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва каже, що паломництвом розпочата нова сторінка у  вшануванні чудотворного Холмської Богородиці. Ікона в музеї  є з 1996 року, і  відтоді  кількість людей, які приходять вклонитися іконі все зростає. У перші ж  місяці пішли одинокі відвідувачі, які  молилися перед образом, потім йшли групи, далі почалися хресні ходи (і це єдиний  музей у світі, до якого ідуть хресні ходи), хресну  ходу започаткував владика Ніфонт, єпископ Волинський УПЦ. Учасники чисельної монашої проща висловили побажання, аби для Холмської чудотворної ікони спорудили каплицю в якій би могли молитися віруючі усіх конфесій, Холмська ікона Богородиці є святинею, яка усіх об єднує. Нема дня, каже Тетяна Єлісєєва,  аби у музей не прийшла  людина, котра хоче просто помолитися біля ікони, і ніхто тут не запитує про її конфесійну належність.


Свщмуч. Омелян Ковч
Проща монашества пройшла під гаслом: “Мій володар — Христос, і я буду йому вірний” блаж. свщмуч. Омелян Ковч вшановуючи ювілей 135-річниці від дня народження та 75-ті роковини мученицької смерті блаженного священномученика Омеляна Ковча
Патріарша комісія у справах монашества УГКЦ  цією прощею хоче щоб богопосвячені особи розділити спільну радість зустрічі з духовенством Луцького екзархату і у молитовній прощі на землях свщмуч. Йосафата Кунцевича просили кріпості для душпастирів та за покликання до монашого стану. 
“Своєю молитвою і присутністю ми хочемо засвідчити нашу солідарність із духовенством, монашеством та вірними Луцького екзархату. Одночасно хочемо просити в Небесного Отця зросту покликань і розвитку Церкви й спільнот богопосвяченого життя на цих теренах”, — зазначають у Комісії.
Прочани з владиками Кир Йосафатом і Кир Михаїлом, замок у Луцьку
Заступник голови Патріаршої комісії у справах монашества УГКЦ сестра Севастіяна Зінкевич, ЧСВВ, підкреслила, що це чудова нагода до єдності, спільної молитва та зустрічі з Богом: “Цей день допоможе нам відчути силу та радість нашого покликання, служіння людям, Церкві та Богу”.
Департамент інформації УГКЦ - http://news.ugcc.ua/announces/z_nagodi_dnya_bogoposvyachenih_o%D1%96b_vseukrainska_proshcha_monashestva_ugkts_v%D1%96dbudetsya_do_lutska_85108.html

Немає коментарів:

Дописати коментар