понеділок, 20 травня 2019 р.

Покірне, свобідне і сміливе служіння Правді

Покірне, свобідне і сміливе служіння Правді має бути служіння журналіста так Папа Франциск 18 травня 2019 р. звернувся до 400 учасників Асоціації міжнародних журналістів. Подивляю і шаную вашу працю якою ви вказуєте на рани суспільства і Церкви у служінні правді, адже лише правда дарує нам свободу. Значення вашої роботи зобовязує Вас бути відповідальними за кожне слово інформації, яку поширюєте у часописах чи соціальних мережах. Папа Венедикт скоріше звертав увагу  що мас-медіа роблять з людей "глядачів", яким пропонуються новини якими повниться світ, тоді як ми покликанні бути "творцями" і чи у поганих чи добрих справах ми впливаємо на ближніх, Зверення Папи Венедикта XVI, 8 грудня 2009.
Закликаю Вас працювати у правді і справедливості, щоб засоби комунікації служили для побудови, а не руйнування, для зустрічі а не сутички, для діалогу, а не монологу, для орієнтуваня, а не дезорієнтації, для порозуміння, а не непорозумінню, для руху до миру, а не сіяння ненависті, щоб дати голос тим кого голосу не чути, а не бути мегафоном крикунів.
Ваш офіс знаходиться на вулиці Умільта (з італ. покора), чесноти яка має бути основною у Вашій праці, адже професійність, компетентність, історична память, цікавість, здатність писати і уміння досліджувати, швидкість синтезу і здатність подати у доступний спосіб загалу, мають сенс якщо виконуються у покорі, у служінні сенсу і логіці правди життя. Пригадую що покора це не посередність, а розуміння що через новину можна творити добро, але й через брак збалансованості і завдати шкоди як окремій людині так і цілій спільноті. Тому вміння подати факт у контексті логіки життя, має бути скероване для творення суспільного добра. Існують поверхові і узагальнюючі "резонансні" новини, які завдають шкоди особі чи громаді через припущення чи неперевірені факти, тоді потрібна поправа, вибачення щоб не деформувати дійсність. Текст італійською.

У відповідь Патріція Томас, новий президент Асоціації запевнила Папу що служіння 400 журналістів їх Асоціації у 54 країнах є свідомим несенням факелу Правди у світі. Виклик соціальних мереж та інтернет-русурсів, де фейки так легко прийняти за правду є полем праці, де журналісти покликані повернути довіру до масмедіа. Звернення уваги на проблеми нелегальних мігрантів і протистояння корупції у владі, ті виклики інформуючи про які журналісти наражаються на переслідування і навіть смерть. У квітні 2019 р. загинула висвітлюючи протистояння у Півн. Ірландії Ліра МакКей, так і у жовтні 2017 р. у м. Дафне, Мальта Каруана Галіція, яка займалася розслідуваннями корупції влади у Мальті, була підірвана у власній машині, 2 жовтня 2018 р. аравійського журналіста Ямала Каходжі критика авторитарної політики принца ІбнСалмана, було вбито у аравійському консулаті м. Істамбул. Протистояння сильних світу цього спробам правдивого висвітлення справ вимагає підтримки свобідної і незалежної преси, як основи демократії, справедливості, як гарантії проти авторитаризму і зловживанням владою. 
Покірне, свобідне і сміливе служіння Правді. Папа Франциск http://www.osservatoreromano.va/vaticanresources/pdf/QUO_2019_114_1905.pdf

Немає коментарів:

Дописати коментар