понеділок, 2 грудня 2019 р.

Моє служіння Україні

29 листопада у ЛНУ ім. І Франка розпочалась Міжнародна наукова конференція «Моє служіння Україні», присвячена о. Йосафату Жану ЧСВВ.
Молитву і благословенням учасникам та доповідачам уділив Преосвященніший владика Іриней Білик, ЧСВВ, канонік Папської базиліки Santa Maria Magiore.
Привітали учасників конференції декан історичного факультету ЛНУ ім. І. Франка Степан Качараба  та почесний консул Канади у Львові Оксана Винницька. Побажання надіслала автор книги про о. Йосафата  п. Зоня Кейван.
Виступ о. Єроніма Гріма, ЧСВВ,  віце-ректор ВІФБС ім. митрополита Йосифа Велямина Рутського та співпрацівник Місії Постуляції святих УГКЦ стосувався монашого покликання о. Йосафата Жана, ЧСВВ  який виростав в франкомовній родині у Канаді і уже у зрілому віці як священник зустрівся з українцями вірними греко-католиками і власне тоді він вибрав монаше життя. Аудіо
Професор Петро Шкарб’юк у описав вклад ієромонаха у служіння о. Йосафата в Чині  коли він приїхав в Галичину де вивчав мову виховував учнів у колегіумі у Бучачі  і потрапив у вир національної боротьби за українську державність. Він зазначив про його краєзнавчі подорожі й особливості вивчення української мови, а також навів цитати о. Йосафата, що віддзеркалюють жертовність й готовністьфранко-канадського душпастиря послужити війську українців УГА як військовий капелан а у час дипломатичної місії як перекладач. Аудіо
Про служіння о. Йосафата Жана як дипломата розповіла старший науковий співробітник Інституту історичних досліджень ЛНУ ім. І. Франка Ліліана Гентош. Розповідаючи про дипломатичну місію о. Йосафата, доповідачка, завдяки проаналізованим джерелам, показала його старання за долю Церкви і східної Галичини у  непростий історичний період військових конфліктів.Аудіо
Про дипломатичний період життя о. Йосафата Жана і зустріч з папським нунцієм Акілле Ратті у Варшаві, який
згодом став папою Пієм ХІ. На основі листування та щоденника Пія ХІ та мемуарів о. Йосафата Жана доповів о. Атанасій Маквей з Торонтського університету зумів відтворити особливості їхніх ділових та особистих стосунків.
Завершився перший день конференції представленням двох книг о. Атанасія Маквея. Перша містить важливі документи з Ватиканського Апостольського архіву, які стосуються штучного Голодомору в Україні 1932-1933 рр. Друга ж, присвячена Блаженному Микиті Будці. Ці дві книги є важливими також з огляду на те, що написані англійською мовою. Таким чином, із зазначеними темами має можливість ознайомитись іноземна аудиторія. Аудіо
 30 листопада - другий день дослідження спадку о. Йосафата Жана, ЧСВВ.
 Розпочали конференцію молитвою і доповіддю «Історичний контекст душпастирської та дипломатичної діяльності о. Жана». Науковець Олег Павлишин, почавши від періоду Першої Світової війни, розповів про морально-суспільну ситуацію України, навівши різноманітні історії з життя церковних діячів, доповідач окреслив історичні події, які вплинули на служіння о. Йосафата Жана, ЧСВВ.
Друга доповідь у вигляді відеозапису про студитський період у житті о. Йосафата розповів о. Юстин Бойко, СУ вказавши на пастирську діяльність ієромонаха, який у 1923 року на прохання митрополита А. Шептицького виїхав у Боснію для відновлення українського монастиря Студитів в Камениці, ставши на короткий період студитом. Крім того, о. Юстин більше розповів про історію Каменицького монастиря.
Наступною важливою розповіддю поділився о. Артемій Новіцький, ЧСВВ. Він підготував доповідь на тему «Україна в країні кленового листка: служіння о. Йосафата Жана в Канаді (1931-1972)». Ієромонах, вказуючи на цікаві факти із душпастирського та національно-суспільного служіння о. Жана, показав його велику жертовність заради своїх парафіян та всіх українців. При цьому о. Артемій висвітлив особливості характеру та чеснот о. Жана.
Про діяльність о. Жана у Великій Британії розповів о. Атанасій Маквей у своїй доповіді на тему: «Метрополія всесвіту: отець Жан як декан УГКЦ у Великій Британії». Доповідач зазначив, що о. Жан був практично початківцем у розвитку структур УГКЦ на даній території, розпочинаючи із заснування парафії.
Ще одна доповідь, яку приготувала правнучка першого українця в Канаді Карен Леміскі, виголосив о. Артемій. Вона стосувалась колекції, які містяться у музеї Василіян в Мондері. Саме експонати українських старожитностей, які зібрав о. Йосафат Жан, склали основу даного музею, у якому міститься 12 000 предметів. Автор доповіді наголосила, що о. Жан безпосередньо вчився і взяв приклад з митрополита Андрея, який дбав за культурну спадщину України. Музей також містить архіви та пам'ятки різного формату, пов'язані з історією історії Чину св. Василія Великого та Католицької церкви обох обрядів. Йдеться і про пам'ятки, недоступних широкому загалу.
Цього дня присутні відкрили для себе чимало цікавих розповідей та фактів з життя відомого церковного й суспільного діяча, ідеаліста о. Йосафата Жана, ЧСВВ, який подав чималий приклад у плеканні любові до українців. 
Приготував о. диякон Яків Шумило, ЧСВВ

Немає коментарів:

Дописати коментар