понеділок, 21 вересня 2020 р.

Дон Роберто Малджезіні - душпастир убогих

 

16 вересня Папа Франциск висловив співчуття у зв'язку з трагічною смертю італійського священика Роберто Мальджезіні, який посвятив себе убогим і відкиненим. Він був вбитий ножем в спину ранком 15 вересня в місті Комо одним із безхатьків 53-літнім тунісійцем, який має психічні розлади. «Я приєднуюсь до скорботи і молитві рідних і всієї спільноти Комо і за єпископом віддаю хвалу Богу за свідоцтво, тобто мучеництво цього свідка любові до бідних. Помолимося в тиші за дон Роберто Мальджезіні і усіх священиків, монахинів, мирян і мирянок, які працють з потребуючими і з тими, кого відкинуло суспільство».

Тіло священика було знайдено зранку біля парохіяльного дому на площі Сан Рокко в центрі Комо, де він проживав. Священник помер від численних ножевих поранень. Згідно слідства, вбивство відбулося, коли дон Роберто вийшов з дому для раздачі сніданків. Вбивця чекав його прямо біля дому. Священик добре знав його і підтримував з ним добрі стосунки. Обставини злочину поки ще не встановлені через відсутність свідків. 

Вечером того ж дня громада Комо зібралась біля катедрального собору для молитви за
вбитого священика і його вбивці. 

Дон Роберто Мальджезіні родився у 1969 году в Морбеньо. Получив спеціальність бухгалтера, працював три роки в банку, потім, почув поклик Бога, вирішив вступити в семінарію. Бул рукоположений в священики в 1998 р. і призначений вікарієм парохії в Граведоні. В 2003 р. був переведений в Ліпомо і з 2008 р. служив в м. Комо біля Мілану. Не лише як парох, але і капелан у вязниці а біля ораторію Сан Рокко, кожен день приходили потребуючі з якими дон Роберто знаходив спільну мову і умів ними опікуватися,

слухати і радити у їх проблемах і примирювати. Єпископ Оскар Кантоні на похороні зазначив що о. Роберто святий священик що плекав "покликання у покликанні" ріс у свідомості потреби ділитися власним життям з  знедоленими, увязненими, безхатьками.  Тепер залишилося пустим місце його пасторальної праці і стоїть питання хто зможе достойно продовжити його працю.

Джерело - https://www.vaticannews.va/ru/church/news/2020-09/v-italii-ubit-svyashennik.html

Папа Франциск звернувся до францискан словами - Монах має поставити у центрі життя – Христа і бути людяним - розуміти усі труднощі життя людини, уміти прощати і молитися за них. Справді Христос вказує що любов Бога і ближнього два вектори, які творять одну систему координат життя. Богослов Бальтасар вказував що любов вимагає відповіді на питання Чи я готовий померти за віру в Христа. Отець Франицск Хамель душпастир у селі Франції, о. Піно Пульєзе виховуючи молодь у Палермо прийняли мученицьку смерть з рук мафії. Прикладаймо зусилля щоб рости у любові таким чином ми докладемося до поширення Царства Божого. Адже заповіді любові це базис, душа і ключ на якій стоїть увесь закон і пророки. Молимось у Отче наш – Нехай прийде Царство твоє, нехай буде воля Твоя!

Немає коментарів:

Дописати коментар