вівторок, 14 грудня 2021 р.

Лікар Хосе Грегоріо Ернандес - святий доби пандемії

 
«Хосе Грегоріо Ернандес Сіснерос, вірний мирянин, був беатифікований 30 квітня 2021 в Каракасі, Венесуела. Лікар, багатий як наукою так і вірою. Умів розпізнавати обличчя Христа в хворих і, як добрий Самарянин, допомагав їм з євангельським милосердям. Його приклад може допомогти нам піклуватися про тих, хто страждає тілом і духом. "Оплески новому блаженному!" - слова, якими Святіший Отець Франциск згадав у неділю, 2 травня після візиту в тюрму Regina Caeli, нового блаженного, четвертого Венесуельця проголошеного Апостоьським Престолом.

Урочисте святкування 30 квітня в храмі Св. Йоана Хрестителя школи Ла-Саль в Каракасі, відбулися з малою кількістю вірних через обмеження, накладені щодо стримування пандемії, які також перешкоджали прибуттю кард. П'єтро Пароліна, державного секретаря Ватикану. Літургію беатифікації очолив архієпископ Альдо Джордано, апостольський нунцій у Венесуелі, співслужили кард. Бальтазар Поррас, архієпископ Меріди та апостольський адміністратор Каракасу, та кард. Хорхе Уроса, архієпископ Каракаса, а також архієпископи і єпископи Венесуели. Також були присутні дівчина, яка зазнала чуда за заступництвом Хосе Грегоріо Ернандеса, деякі родичі нового блаженного та невелика група лікарів.

У проповіді монс. Джордано наголосив, що великий день беатифікації «був так бажаний і назрілий», справа беатифікації була здійснена через 72 роки від початку процесу у 1949 р. серед багатьох труднощів. Він додав, що схвалення беатифікації було новим і великим проявом батьківської прихильності з боку Папи Франциска, великим подарунком для всіх венесуельців, і подякував Св. Отцю «за надзвичайне послання, яке він надіслав з цієї нагоди».

"Здається провиденним, - додав він, - святкувати беатифікацію лікаря в розпал пандемії, яка вражає все людство. Ми інтенсивно молимося за мільйони жертв і за всіх хворих на вірус... На малюнку Хосе Грегоріо Ернандес, Сьогодні Церква віддає данину визнання, вдячності та молитви медикам. Нехай блаженний Хосе Грегоріо заступається, щоб доступ до вакцин був досягнутий разом, без розколів, без опору».

Інформаційний процес його беатифікаційної справи розпочався через 30 років після смерті у 1919 році; тим часом його святість вшановували люди зробивши його головою одної з 21 спіритичних груп. Хоча за Хосе Грегоріо не можна було молитися в церквах, у багатьох місцях Венесуели, включаючи внутрішні двори лікарень: за свідчення очевидців, статуетка «лікаря бідних» знаходилася поруч із статуеткою християнських святих та африканських божеств, які використовували для спіритуалістичних обрядів.

Лише в 1986 році Хосе Грегоріо було проголошено праведним св. Іваном Павлом II, а для беатифікації доведеться чекати ще 35 років. Чудом, яке зробило проголошення можливим – на відміну від десятків нібито чудес паралельного культу – було те, що у березні 2017 року дівчина була поранена в голову пострілом зі зброї повністю одужала, незважаючи на численні фрагменти кісток черепа що застрягли у її мозку. Беатифікація, зазначив Апостольський нунцій, «підтверджує нам, що Венесуела є і завжди буде землею благодаті, навіть якщо обставини можуть здаватися чи підказувати протилежне», і продовжив: «Новий блаженний здатний об’єднати всіх своїх співвітчизників вище соціальних, політичних та економічних і навіть ідеологічних чи релігійних відмінностей. Наважуся сказати, що, мабуть, на даний момент у Венесуелі немає такої улюбленої і прийнятої фігури, як доктор Хосе Грегоріо Ернандес».

Монс. Джордано  підкреслив, що «доктор Хосе Грегоріо, безсумнівно, є одним із найбільших венесуельців усіх часів, тому що він мав таємницю: його таємницею була його віра, його віра в Бога, його постійний пошук створення Божої волі, його втілення в життя заповіді, те, що він був учнем Ісуса Христа, його життя в молитві, його любов до Євхаристії У постаті блаженного Хосе Грегоріо ми можемо знайти великого вченого, лікаря, професора і водночас радикального у смиренні, який відмовився від зарозумілості та відданого бідним». (SL) (Agenzia Fides 3/5/2021)

Джерело - https://www.tempi.it/jose-gregorio-hernandez-cisneros-il-medico-dei-poveri/

Немає коментарів:

Дописати коментар