пʼятниця, 28 червня 2024 р.

Жити переможно: спогади митрополита Бориса Ґудзяка про Патріарха Йосифа презентували в УКУ

 

24 червня в Українському католицькому університеті була презентовано книга «Жити переможно: школа Патріарха Йосифа Сліпого»  спогади і рефлексії митрополита Бориса Ґудзяка про патріарха.

Ідея публікації народилася в діалозі зі сучасним поколінням українців, віддалених від патріарха Йосифа географічно і хронологічно: під час серії відкритих зустрічей владики Бориса з підприємцями, що їх організовувала бізнес-школа УКУ в Києві та Львові.

субота, 22 червня 2024 р.

«Мученики – від античності до сучасності» 27 червня 2024 р.

Семінар Місії Постуляції святих УГКЦ відбувся у Патріаршому домі у Львові. 

О 10.00  учасники Божественною Літургією вшанували пам'ять Новомучеників ХХ ст. яких соборне поминання призначено на цей день декретом визнання блаженних 

Розпочав семінар доповіддю «Праведні у Біблії, основи культу мучеників. Генеза розуміння мучеництва у Святому Письмі» – др. п. Олег Правець. У Старому Завіті свідчення віри розвинулося від молитовного призивання Бога і принесення жертви у Пятикнижжі до свідчення Бога пророками які закликали до навернення та вірності Богу у часах неволі Вавилону та Єгипту до фактичного мучеництва матері і 7 синів за царя Еноха описане у книги Макавеїв. Відео

пʼятниця, 21 червня 2024 р.

Затверджено декрети мучеництва та геройського виміру чеснот

У четвер, 20 червня 2024 року, Папа Франциск прийняв на аудієнції в Апостольському палаці у Ватикані кардинала Марчелло Семераро, Префекта Дикастерії в справах святих. Під час зустрічі із очільником Дикастерії Святіший Отець уповноважив її оприлюднити декрети, що стосуються майбутніх беатифікацій, а також визнання геройського виміру чеснот.

Визнання мучеництва

Окремими декретами проголошується мученицька смерть двох албанських священиків, які були вбитими з ненависті до віри: Слуги Божого Люїджа Паліча, священика Ордену Братів Менших, який народився 20 лютого 1877 р. в Янєво (Косово) та загинув мученицькою смертю 7 березня 1913 р. в Пеє (Албанія), а також Слуги Божого Джона Ґазуллі, дієцезіального священика, який народився 26 березня 1893 року в Дайчі Задримському (Албанія) та був вбитий з ненависті до віри 5 березня 1927 року в Шкодері (Албанія). Вже незабаром вони будуть проголошені блаженними.

четвер, 20 червня 2024 р.

«Петро тут» - так ідентифікували гріб і кістки Верховного Апостола

Серце Католицької Церкви зосереджено на могилі Петра, яка приваблювала паломників і вірних з самого початку, відразу після його смерті. Пам’ять про нього з часом стала центром тяжіння Ватиканської базиліки, яка завдяки археологічним дослідженням, проведеним на замовлення Пія XII, а потім Павла VI, стала конкретним доказом. Давайте разом із професором Вінченцо Фіоккі Ніколаї простежимо події цих відкриттів, одні з найсенсаційніших в історії археології.

З вершини купола Мікеланджело невидима нитка спускається вниз і проходить крізь світло, занурюючись у підземну темряву, охоплюючи століття історії та етапи будівництва. Внизу, в голій землі, були поховані останки Петра, після того як апостола зняли з хреста, на якому він помер неподалік, в районі цирку Нерона. Він був похований у некрополі Агер Ватиканус серед багатьох анонімних і бідних людей, таких як він. Проте пам'ять була сильнішою. Цей пункт одразу став місцем для паломників. Протягом століть щільна послідовність фаз слідувала одна за одною саме на цій ямі, з дедалі величнішими пам’ятниками: простою едикулою, так званим Трофеєм Гая, потім обрамленим пам’ятником Костянтину, а потім великою композицією Григорія Великого. (590-604) і знову нішу паллі з мозаїкою Христа з ІХ століття, вівтар Каллікста II (1123) і, нарешті, Климента VIII в 1549 році, затінений великим балдахіном роботи Борроміні.

середа, 19 червня 2024 р.

Святі двері, прощення і повернення

Під час Ювілею в 2025 році через них пройдуть мільйони паломників. Святі Двері нагадують про Христа і Його милосердя. Їхня історія загубилася у віках. Відкриття двох бронзових стулок Єпископом Риму 24 грудня ознаменує початок Святого Року.

Посилання на Христа, через Якого відкуплене людство, заклик увійти в гостинний дім, але також зробитися малими, проходячи через вхід невеликого розміру. Саме про це нагадують Святі Двері, характерний елемент Ювілейного року. Відчиняючи їх у ватиканській базиліці Святого Петра, Єпископ Риму запрошує церковну спільноту увійти до Божого дому.

пʼятниця, 14 червня 2024 р.

Урочистість до 10-ліття проголошення Василія (Величковського) покровителем в’язнів

14 червня 2024 р. о 17:00, у квартирі-музеї блаженного священномученика УГКЦ Василія (Величковського) за адресою: м. Львів, пл. Соборна, 11/3 відзначать десяту річницю проголошення його покровителем пенітенціарного душпастирства Української греко-католицької церкви. Молитву з цієї нагоди звершить Митрополит Львівський УГКЦ Ігор (Возьняк).

Квартира-музей блаженного Василія (Величковського), що у Львові на площі Соборній, запрошує всіх охочих на молитву із Митрополитом Львівським. Цією зустріччю відзначать десятиліття Декрету Отця і Глави УГКЦ Святослава, яким він проголосив священномученика Василія покровителем в’язничного капеланства.

вівторок, 11 червня 2024 р.

Найстарша монахиня-василіанка пригадала про благочинну діяльність Слуги Божого о. Августина Волошина

10 червня 2024 року відзначила 105-й день народження с. Ольга Ладжун, ЧСВВ, монахиня-василіанка з монастиря Пресвятої родини в м. Хуст. Сестра мешкає у спільноті монастиря Пресвятої Родини в Хусті Закарпатської області. З нагоди такого свята багато стер в монашестві, друзів та добродіїв зібрались на подячну Архиєрейську Літургію, яку очолив Владика Ніл Лущак єпископ Мукачівський та співслужили численні священники.

Протоігуменя м. Даниїла Винник привітала сестру Ольгу та подякувала за вірність монашому покликанню та служінню, в особливий спосіб за її молитви та свідчення життям.

Владика Ніл нагородив с. Ольгу орденом імені Августина Волошина за служіння та з нагоди 105 ліття. Також мер міста Хуст вручив сестрі почесну грамоту за багаторічну сумлінну працю, самовіддане служіння Богу, Церкві й українському народові та за плекання глибокої духовності та моралі.

«Потрібно мати багато сміливості, щоб заспівати про Матір Терезу на Євробаченні» – о. Браян Колодійчук, постулатор її канонізації

Пісня про Матір Терезу та Діву Марію, яку дві українки заспівали під час пісенного конкурсу Євробачення цього року, принесла їм третє місце у популярному конкурсі та допомогла нагадати світу про ті випробування, якими проходять українці вже третій рік широкомасштабної війни.

"Це була гарна пісня і вона вимагала чималої сміливості від виконавиць", – каже у розмові з Голосом Америки постулатор у канонізаційному процесі Матері Терези з Калькутти, отець Браян Колодійчук.

Постулатор - це посадова особа, яка подає прохання про беатифікацію або канонізацію в Римо-Католицькій Церкві, а також керує цими справами у юридичних процесах.

неділя, 9 червня 2024 р.

Папа хористам: зберігайте скарб мистецтва і духовності

 Зустрічаючись із учасниками IV Міжнародної зустрічі хорів, Святіший Отець вказав на універсальну мову музики, яка твориться у спільності зусиль, спрямованих на творення гармонії та прославу Бога.

о. Яків Шумило, ЧСВВ – Ватикан

У суботу, 8 червня 2024 р., Папа Франциск в залі Павла VI у Ватикані зустрівся з учасниками IV Міжнародної зустрічі хорів, які у цих днями зібралися в рамках відзначення 70-річчя хору Римської дієцезії. У вітальному слові Святіший Отець зосередив свої роздуми над гармонією, спільністю і радістю, які є важливими аспектами хорів.

вівторок, 4 червня 2024 р.

Мощі мученика Партенія передали до каплиці при Чернівецькому університеті

Частинку мощей мученика Партенія 03 червня 2024 року преосвященний владика Йосафат Мощич, єпископ Чернівецький УГКЦ, за згодою Постійного Синоду Єпископів УГКЦ передав до каплиці святого великомученика Іоана Нового ПЦУ при Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича.

Преосвященний владика Йосафат Мощич передав університетській каплиці ЧНУ імені Юрія Федьковича частинку мощей мученика Партенія.