вівторок, 11 червня 2024 р.

«Потрібно мати багато сміливості, щоб заспівати про Матір Терезу на Євробаченні» – о. Браян Колодійчук, постулатор її канонізації

Пісня про Матір Терезу та Діву Марію, яку дві українки заспівали під час пісенного конкурсу Євробачення цього року, принесла їм третє місце у популярному конкурсі та допомогла нагадати світу про ті випробування, якими проходять українці вже третій рік широкомасштабної війни.

"Це була гарна пісня і вона вимагала чималої сміливості від виконавиць", – каже у розмові з Голосом Америки постулатор у канонізаційному процесі Матері Терези з Калькутти, отець Браян Колодійчук.

Постулатор - це посадова особа, яка подає прохання про беатифікацію або канонізацію в Римо-Католицькій Церкві, а також керує цими справами у юридичних процесах.

У розмові з Голосом Америки український священник з Канади, який близько 20 років був помічником Матері Терези, а нині очолює її Інститут у Вашингтоні, розповів про те, як ця маленька монахиня стала одним з найбільш відомих та популярних жіночих образів у світі.

У розмові з кореспонденткою Голосу Америки Наталією Чуріковою отець Браян розповів про те, як Мати Тереза ставилася до власної популярності, якою була в особистому спілкуванні, що вона змінила у ставленні до бідних у світі і про те, чим займається її орден Місіонерок милосердної любові зараз в Україні.

О. Браян також нагадав, що Матір Терезу з Калькутти цього року вперше офіційно вшановуватиме Українська греко-католицька церква, яка торік на своєму синоді внесла цю святу у свій літургійний календар в числі інших святих Католицької церкви. Її день пам'яті відзначатиметься у день смерті Матері Терези, 5-го вересня.

Він зробив виняток, не став чекати на те, щоб минуло п’ять років з дня її смерті. І ми могли почати процес беатифікації вже через два роки, у 1999 році.

Це правило очікування полягає в тому, щоб переконатися, що існує міцна та широка репутація святості та заступницької сили, коли люди моляться та отримують ласки чи навіть чудеса.

А в її випадку, досить винятково, її ще за життя називали "живою святою". Зазвичай, коли хтось помирає, починають писати біографії, люди починають казати, що ця людина була дуже особливою. Потім з’являються повідомлення, зміцнюється репутація святого, але у випадку Матері Терези і Папи Івана Павла ІІ це було непотрібно, вони були винятковими ще за життя.

Беатифікація - у католицькій церкві офіційне зарахування померлого до лику блаженних, попередній етап канонізації.

Пригадуєте, коли помер Іван Павло ІІ у соборі Святого Петра, люди кричали на похороні Santo subito! Святий негайно!, і я думаю, що те ж саме з Матір’ю Терезою. Не було сенсу чекати, тому що багато людей просили і повідомляли про чудеса, які ставалися. Тому вони почали раніше.

Українці вже впродовж понад 60 років намагаються домогтися беатифікації митрополита УГКЦ Андрея Шептицького, справді великої постаті для України. Коли починається справа, то на першому етапі ви збираєте всю інформацію про людину, яку ви хочете проголосити спочатку "героїчною у чесноті", праведною, і тоді ви створюєте те, що називається positio. Для справи Матері Терези ми зібрали 35 000 сторінок та написали позицію на 5 000 сторінок, щоб представити справу на користь її святості.

Наступний крок після слуги Божого починаються, коли Святий Престол підтвердить, що ця особа жила чудовим християнським життям, підтвердить її чесноти, тоді ти вона стає "праведною". Це уже сталося у 2015-му році.

17 липня 2015-го Папа Римський оголосив спеціальний декрет про героїзм чеснот митрополита Андрея. І коли це буде, все, що вам потрібно, це диво. Мій друг сказав мені, що зараз вони розслідують одне чудо, тож може так вийти, що вже скоро це станеться.

Митрополит Андрей Шептицький, предстоятель УГКЦ, один із найвидатніших провідників української церкви першої половини ХХ ст. Беатифікаційний процес розпочався у 1955 році. Для завершення потрібне підтвердження видужання від невиліковної хвороби за допомогою молитов до нього.

Митрополит Андрей Шептицький, предстоятель УГКЦ, один із найвидатніших провідників української церкви першої половини ХХ ст. Беатифікаційний процес розпочався у 1955 році. Для завершення потрібне підтвердження видужання від невиліковної хвороби за допомогою молитов до нього.

Українцям треба молитися за чудо. Чим більше людей просять і моляться, тим більше є шанс, що станеться чудо. А для цього потрібно, щоб більше людей дізналося про митрополита Андрея і почали молитися до нього про чудо.

Подивимося, що станеться з тим чудом, яке вони зараз досліджують, якщо його визнають, то після проголошення "блаженним" буде потрібно ще одне чудо. Тож потрібно ще одне, а краще два чуда. Треба молитися!

Розмова була записана англійською мовою та була перекладена і скорочена для ясності та плинності (повна версія).

Джерело: holosameryky.com

Немає коментарів:

Дописати коментар