понеділок, 16 вересня 2024 р.

Про життя підпільної Української Греко-Католицької Церкви пізнаватимуть продовж двох місяців у Львові

З нагоди 35-ліття виходу УГКЦ з підпілля львівська квартира-музей блаженного священномученика Василія (Величковського) запрошує на цикл молитовних зустрічей. Протягом двох місяців львів’яни матимуть особливу нагоду пізнати катакомбний період діяльності УГКЦ та її провідників.

У програмі зустрічей – ознайомлення з експозицією квартири-музею та молитви до блаженного священномученика Василія. Учасники зустрічей зможуть відвідати квартиру, що була катедрою підпільної УГКЦ, та на власні очі побачити деталі побуту блаженного Василія – богослужбові речі, одяг, ризи, книги, світлини тощо.

«Немає більшої любові. Мучеництво і жертва життя» - симпозіум Дикастерії у справах святих

«Немає більшої любові. Мучеництво і жертва життя». Такою є тема наступного симпозіуму, який організовує Дикастерія у справах визнання святих, що проходитиме в Патристичному інституті «Agustinianum» в Римі від 11 до 14 листопада 2024 року.

«Дійсність мучеництва, залишається актуальною, як ніколи. Тому метою конференції є її поглиблення в історичному, культурному та соціальному контекстах XXI століття. Інший напрямок дослідження стосується нового випадку причин для беатифікації та канонізації, а саме жертвування життя, затвердженого Папою Франциском 11 липня 2017 року».

пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

Пам’ять патріарха Йосифа Сліпого вшанували академією науковців і духовенства у Тернополі

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулася академія до 40-ліття відходу у вічність глави Української Греко-Католицької Церкви, патріарха Йосифа Сліпого.

Організаторами виступили: Тернопільський обласний краєзнавчий музей, Тернопільська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ.

Участь у заході взяли духовенство, представників влади, тернопільська плеяда науковців, краєзнавці, митці, видавці, просвітяни, семінаристи Тернопільської вищої духовної семінарії імені патріарха Йосипа Сліпого, які молитивною піснею супроводжували захід.

Унікальну книгу спогадів про Патріарха Йосифа представили у Львові

У Львові презентували книгу спогадів про Главу УГКЦ Йосифа (Сліпого), створену на основі спогадів його племінниці Люби-Ольги Двуліт. Презентація праці «Запах суниць. Патріарх Йосиф Сліпий в спогадах та документах» відбулася 7 вересня в Палаці Потоцьких.

У книзі «Запах суниць» племінниця Патріарха розповідає про поїздку у 1960 року до Мордовії. Тут вона з мамою відвідала Блаженнішого на засланні і подарувала йому пучок суниць – цей епізод ліг у назву книги. Відеорепортаж презентації підготувало «Живе телебачення».

пʼятниця, 6 вересня 2024 р.

Покуття плекає пам'ять світлих людей!

31 серпня вшанували світлої пам'яті Оксану Гайову, заслуженого працівника культури, яка покликанням життя зробила свою фахову роботу в історичному архіві м. Львова по виявленню, дослідженні та популяризації архівної спадщини праведного Кир Андрея Шептицького.

На Літургії у храмі в Коломиї о. Полікарп заохотив до ревної молитви і продовжити справу її життя дослідження спадщини Кир Андрея. Громада відвідала її могилу у с. Н. Вербіжі, де помолились панахиду та прикрасили її квітами та оглянули мощення, яке встановили місцеві майстри навколо могили.