пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

Унікальну книгу спогадів про Патріарха Йосифа представили у Львові

У Львові презентували книгу спогадів про Главу УГКЦ Йосифа (Сліпого), створену на основі спогадів його племінниці Люби-Ольги Двуліт. Презентація праці «Запах суниць. Патріарх Йосиф Сліпий в спогадах та документах» відбулася 7 вересня в Палаці Потоцьких.

У книзі «Запах суниць» племінниця Патріарха розповідає про поїздку у 1960 року до Мордовії. Тут вона з мамою відвідала Блаженнішого на засланні і подарувала йому пучок суниць – цей епізод ліг у назву книги. Відеорепортаж презентації підготувало «Живе телебачення».

У книзі зібрано не лише спогади авторки, а й особисте листування, дані з архівів, цитати Патріарха Йосифа та понад 1200 різних ілюстрацій до тексту. «У книжці ми хотіли показати, яким був патріарх Йосиф Сліпий, не лише як глава Української греко-католицької церкви, не лише як в’язень-мученик, але як дуже добрий син українського народу, патріот, який любив, дуже любив,  свою Батьківщину, він дуже любив Україну, він любив людей, він з теплотою відносився до всіх, з ким спілкувався і комунікував», – розповіла донька авторки Зоряна Двуліт, яка разом із двоюрідною сестрою Наталією Кіцерою упорядковувала книжку спогадів та документів.

Участь у презентації взяла авторка Люба-Ольга Двуліт, упорядники книги, митрополит Львівський УГКЦ Ігор (Возьняк), духовенство Львівської Архиєпархії УГКЦ та представники громадськості Львова. Захід відбувся у сорокові роковини відходу Патріарха Йосифа до вічності.

Авторка детальніше поділилася подією відвідин стрийка – ця поїздка мала особливе значення не лише для їхньої родини, а й для усієї підпільної УГКЦ. Зустріч із Блаженнішим тривала лише три з половиною години, але під час неї тоді 16-річна Люба-Ольга Двуліт подарувала йому зібрані неподалік у лісі суниці, що нагадали про рідне село Заздрість на Тернопільщині. За її словами, саме цей зворушливий епізод вона пізніше згадувала протягом багатьох років, вже після звільнення Патріарха та перебування його у Ватикані, тож ним та іншими особистими спогадами вона вирішила поділитися у своїй праці.

Джерело: Еспресо.Захід.

Немає коментарів:

Дописати коментар