вівторок, 8 жовтня 2024 р.

Праведному митрополиту Андрею Шептицькому освятили пам’ятник покровителю міста Шептицький

У неділю, 6 жовтня 2024 року, на парафії Пресвятої Богородиці Владичиці України у м. Шептицький відбулася урочиста та історична подія – посвячення пам’ятника праведного митрополита Андрея Шептицького.

З нагоди цієї події Архиєрейську Божественну Літургію очолив єпарх Сокальсько-Жовківський Кир Михаїл Колтун.

Після читання Євангелія єпископ виголосив проповідь у якій наголосив, що ми хочемо поріднити наше життя з життям праведника і з життям міста: «Ми мусимо знати історію, щоб втішатися нашими провідниками, зокрема Митрополитом Андреєм». Також Владика зазначив, що ця назва міста принесе із собою духовні цінності, яких навчав митрополит.

«Сьогоднішнє Євангеліє каже нам любити Бога понад усе, а ближнього свого, як себе самого. Бог створив світ і став живим єством, щоб ми з нього брали життя. Це все є для нас добром, яким ми повинні ділитися. Адже ніхто у світі не є сам від себе, а всі пов’язані одні з одними.» – йдеться у проповіді владики.

Ювілей 140 ліття конференція для освітян «Шляхом віри та служіння блаженного Миколая Чарнецького»

Освітній Центр Дзеровича запрошує освітян на конференцію конференцію з нагоди Року бл. Миколая Чарнецького. вчителі християнської етики та курсів морально-етичного спрямування, вихователі дошкільних закладів, педагоги, які зацікавлені в інтеграції духовних і моральних цінностей у навчально-виховний процес!

Для зареєстрованих учасників – сертифікат курсу підвищення кваліфікації на 3 години.

Дата: 11 жовтня 2024 року

Час: 15:00-17:15 год.

Місце: Церква святого Йосафата (вулиця Замарстинівська, 134А, Львів)

понеділок, 7 жовтня 2024 р.

Центр студій спадщини патріарха Йосифа Сліпого провів конкурс декламації «Тримаймо стрій!»

5 жовтня 2024 року з ініціативи Центру студій спадщини патріарха Йосифа Сліпого при Релігійному товаристві українців-католиків «Свята Софія» США (ТСС А) та у співпраці з Нашою українською рідною школою (НУРШ) у Філадельфії День захисника і захисниці вшанували учні 6–7 класів, які взяли участь у конкурсі декламації «Тримаймо стрій!». Діти підготували 10 віршів авторства українських поетів.

Центр студій спадщини патріарха Йосифа Сліпого провів конкурс декламації «Тримаймо стрій!»

Ікони блаженних Петра Вергуна та Едіґни встановили в іконостас катедрального храму в Мюнхені

 

У неділю, 29 вересня 2024 року, Преосвященний владика Богдан звершив чин освячення ікон блаженного свщмч. Петра Вергуна і блаженної Едіґни, які вмонтовано в іконостас катедрального храму Покрову Пресвятої Богородиці м. Мюнхен.

«Наш Екзархат збудований великою молитвою і працею багатьох наших попередників, які, починаючи ще від блаженного отця Петра Вергуна, опікувалися людьми тут у Німеччині та країнах Скандинавії», — звернувся до присутніх у храмі архиєрей, відзначаючи подвиг, служіння і працю тих, завдяки кому голос Церкви лунав і продовжує надалі звіщати Євангеліє тут у Німеччині. Владика Богдан розповів про служіння блаженного о. Петра Вергуна і роль блаженної Едіґни для мешканців Баварії.

У Львові відбулася презентація церковно-екологічного календаря – 2025, присвяченого праведному митрополиту Андрею Шептицькому

У п’ятницю, 4 жовтня 2024 року, в актовому залі Курії Львівської архиєпархії за участі єпископа-помічника владики Володимира відбулася презентація природоохоронної діяльності митрополита Андрея Шептицького на основі Церковно-екологічного календаря на 2025 р.

Участь у презентації також взяли: проф. д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології, о. Сергій Довба, референт Бюро УГКЦ з питань екології в Львівській архиєпархії та п. Ганна Башта, заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації. Модерував зустріч референт з питань екології Івано-Франківської архиєпархії о. Михайло Дзуль.

четвер, 3 жовтня 2024 р.

«Перемагає той, хто пам'ятає» - конференція присвячена вшануванню пам'яті мучеників ХХ ст. і героїв ХХІ ст.

27 вересня у "Коломийській гімназії імені Михайла Грушевського" відбулася  конференція "Перемагає той, хто пам'ятає", присвячена вшануванню пам'яті особливих учнів і випускників гімназії - мучеників ХХ ст. і героїв ХХІ ст. Модерував конференцію Андрій Яремчук - канд. іст. наук, керівник проєктів та програм Центру досліджень українсько-польсько-словацького пограниччя, Українського Католицького Університету (УКУ). З ініціативи та допомогою викладачки гімназії Ірини Яремчук учні Фітьо Марта, Савчук Микола, Залевська Злата, Криницька Діана підготувати доповіді про священномущеників Омеляна Ковча, Симеона Лукача, Івана Слезюка, та Григорія Хомишина. Про героїв російсько-української війни Степана Тарабалка, Любомира Бордуна, Михайла Яворського, Владислава Юзюка виступили учениці Ясніковська Софія, Червінська Софія, Яцика Вероніка, Ткачук Ірина під керівництвом Ірини Боледзюк.