пʼятницю, 31 травня 2013 р.

Блаженний Омелян Ковч - покровитель душпастирів

Блаж. свщмуч. Омелян Ковч (1884-1944)
29 травня 2013 р. у м. Перемишляни, де жив і душпастирював блаженний свщмуч. Омелян Ковч відбулася ІІ Всеукраїнська проща духовенства УГКЦ, присвячена 4- ій річниці проголошення свщмуч. Омеляна Ковча покровителем душпастирів УГКЦ. 
Проща розпочалась молебнем до свщмуч. Омеляна Ковча в храмі Святого Миколая, де впродовж 1922-1943 років душпастирював  блаженний о. Омелян. Процесійно єпископи і священики пішли до памятника  о. Омеляну Ковчу, де зустріли кілька сотень священиків, і рушили від храму Святого Володимира і блаженного Омеляна.
«Феномен блаженного Омеляна в тому, що він був спроможний та здатний на великі речі», - такими словами звернувся до священиків владика Венедикт, акцентуючи на важливості щоденного іспиту совісті для кожного священика в його духовному зрості. Єпископ закликав духовенство до праці над собою через особисте пізнання себе перед Богом і виявлення причин своїх упадків, ставлячи за приклад священиче служіння та подвиг віри о. Омеляна Ковча.

«Блаженний отець Омелян Ковч, покровитель священиків нашої Церкви, гідний взірець

священика, багато страждав, не нарікав, не звинувачував Боже Провидіння, що він, вірний друг Христа, ніс непосильні випробовування та тяжкий хрест. Чинив це із радістю, а не зітхаючи, бо пам’ятав, що за рани й терпіння прийде вічна нагорода. Тому радіємо тим, що маємо такого великого Покровителя й Заступника перед Богом, який знає наші потреби й представляє їх Господові. Блаженний отче Омеляне Ковче, випроси від Господа для нас, священиків, гідно верстати нашу священицьку путь!», - сказав на завершення владика Ігор.
По завершенні Літургії Преосвященний владика Тарас Сеньків подякував присутнім Архиєреям і священикам за їхнє свідчення приналежності до Церкви Христової через участь у цій прощі. Також владика сказав, що «серед тих важливих чеснот, якими був наділений блаженний Омелян Ковч, мусимо сьогодні винести бодай одну. Пропоную застановитися над тим, що отець Ковч ніколи ні до чого не був байдужим. Сьогодні, коли так бракує відважних людей, не будьмо байдужими!» - закликав єпископ.
Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, в свою чергу, також звернувся до присутніх священиків із коротким словом, в якому звернув увагу на особу блаженного священномученника Омеляна, який «представляє для кожного з нас не лише виклик, щоб краще виконувати наше священицьке служіння, але, завдяки його близькості, він представляє собою також джерело надії для нас в щоденній боротьбі цілковито жити священицькими чеснотами». 

Немає коментарів:

Дописати коментар