пʼятницю, 7 червня 2013 р.

СВЯТІ ХХ СТОЛІТТЯ МІЖ НАМИ


Початок праці семінару вітання владики Кир Богдана
6 червня 2013 р. в приміщенні Українського Католицького Університету відбувся семінар «Святі ХХ ст. між нами». На семінар прийшли як Постулятори, члени Трибуналів та історичних комісій задіяні у беатифікаційних Процесах так і зацікавлені практикою дослідження слави святості в Церкві.
Кир  Богдан (Дзюрах) привітав учасників семінару від імені Патріарха Святослава та зокрема сказав «Святі сяють мов зірки на небі, а постулятори допомагають їх запалити».
о. д-р Богдан Прах, адміністратор УКУ, наголосив на потребі участі у процесі беатифікації всіх: кого молитвою, кого науковою працею, а кого і матеріальною допомогою.
Проректор УКУ, п. Олег Турій модерував першою частиною семінару, де прозвучали наступні доповіді: «Сучасний стан історичних досліджень періоду тоталітарних режимів та практика беатифікації мучеників у Католицькій Церкві», о. Ян Мікрут, професор Григоріянського 
Доповідь о. Яна Мікрута
Університету (Рим) у доповіді він наголосив на вислові: Кров мучеників насіння християн, і представив модель тоталітарного суспільства, яке не терпить дисидентів і в т. ч. християнської моделі життя базованої на Євангелії.
«Досконала Позиція – документи Церкви щодо беатифікації та практика Конгрегації у справах Святих», д-р Джованна Бріндзі, співпрацівниця Конгрегації у справах Святих. Незважаючи на доповідь у італійській мові слухачі могли слідкувати за перекладом доповіді. Доповідач розповіла у простий спосіб про головних дійових осіб у Процесі. Поділилася практичними поради щодо ведення Процесів. Наголосила що справу проголошення блаженним може швидко провести лише та особа яка чітко виконує обовязки і не втручаєтся у компетенцію інших учасників Процесу. Окремо відзначила роль дирижера оркестру яким має бути Постулятор.
Доповідь д-р. Джованнм Бріндзі
«Провадження процесів Слуг Божих на єпархіальному рівні – роль церковних трибуналів», О. Роман Тереховський, віце-постулятор. Отець Роман поділився практичним досвідом ведення Процесу і можливими проблемами з якими стикається Трибунал при опитуванні свідків та історична комісія під час пошуку документів.
«Генеза ведення процесів в церкві – роль історичної комісії», О. Полікарп Марцелюк, голова Місії. Зазначив що Церква досліджує життя Слуг Божий як шлях росту у Божій благодаті і оцінюючи життя їхньої віри стверджує чи справді геройська практика чеснот цих Слуг Божих була дорогою практики блаженств і їх приклад живе в спільноті церкви і надихає вірних поступати на дорозі до Царства Божого. У цьому досліджені знаки і чуда, які стаються за посередництвом Слуг Божих є тим видимим знаком Божої благодаті якою Господь Бог сподобляє вибраних своїх утверджуючи у вірі. Практика проголошення святими в Католицькій Церкві розвинулась від спонтанних форм почитання мучеників і ісповідників і піднесення їх до гідності святих через живу пам'ять про героїчний подвиг свідчення Христа, піднесення на престоли через обряд traslatio у локальних спільнотах християн. Сучасна форма беатифікації і канонізації - богословсько і канонічно обґрунтоване дослідження життя Слуг Божих і проголошення святих через визнання геройської практики чеснот. Першим кроком проголошення святим є  беатифікація - почитання у локальній спільноті єпархії чи монашого Чину, а згодом довершення визнання слави святості - канонізація  поширює культ святого на цілу Католицьку Церкву.
п. Олег Турій та п. Світлана Гуркіна
Проект «Образ сили духу» - дослідження переслідувань духовенства УГКЦ на основі архівів ІІЦ, П. Світлана Гуркіна, к. і. н.  в.о. Директора ІІЦ підкреслила роль фахових досліджень для встановлення правди про ту чи іншу постать при цьому підкреслила важливість врахування політично-культурного контексту у якому діяли Слуги Божі.
Вручення сертифікатів
Також, під час семінару відбулася презентація книги о. Августина Баб’яка «Подвиг Митрополита Андрея Шептицького, як апостольського візитатора для українців (1920-1923) і його взаємини з урядом Польщі». Презентувала книгу п. Оксана Гайова, яка назвичайно живо і від душі описала постать Слуги Божого Кир Андрея і заохотила до читання книги о. Августина.
На завершення усім учасникам семінару вручили сертифікати, які виготовила с. Романа Гутник, ЧСВВ.

Немає коментарів:

Дописати коментар