четвер, 20 лютого 2014 р.

Заклик Кир Андрея до душпастирів у час війни

Кир Андрей
У час першої радянської окупації душпастир греко-католиків Слуга Божий митрополит Андрей Шептицький закликав: "Кожний душпастир навчить кількох розумних і побожних господарів, як треба хрестити дітей, щоб, на випадок браку священи­ка, самі вміли правильно охрестити з води новонароджену дитину. Дуже дбайливо перестерігайте людей перед (обмежуванням числа родин, перед свято­татським надуживанням супружества та представляйте людям мерзенність гріха, який із батьків робить убивників власних дітей. Щоденно радо спові­дайте людей, які будуть про те просити, і заохочуйте всіх до частої сповіді.
Найважніший обов'язок душпастиря - так провадити вірних, щоб по змо­зі між ними не було людей, які не були б свідомі стану Божої благодаті. Не­хай ніхто з Ваших вірних не триває в стані гріха, а якщо впаде, нехай ста­рається якнайскорше покаянням вернутись до Божої благодати.   Дуже часто повторяйте науку про совершенний жаль, що в не в змозі сповідатися, вертає страчену гріхом Божу благодать, коли злучений з бажанням і постановою сповідатися. Вчіть усіх людей робити акт совершенного жалю, додаючи до щоденних молитов таке": «Боже в Тройці єдиний! Вірую, що Ти безконечно доб­рий, що Ти найбільше, безконечне добро. Оцінюючи те добро, люблю Тебе цілим серцем, цілою душею, рад би Тебе любити всіми силами, гадками й бажаннями.

З любови до Тебе бриджуся й ненавиджу гріх, що противиться Твоїй любові. Я зле поступив, согрішив, образив Тебе гріхами, відступив від Тебе і стратив Твою пресв[яту] благодать, без котрої немає спасіння. Як блудний син хочу вернутись до Тебе, Милосердний Отче! Я згрішив перед не­бом і перед Тобою, Отче, і вже недостойний зватися Твоїм сином. Коли лише буду мати нагоду приступити до св[ятого] Таїнства сповіді, щиро висповідатись зо всіх моїх гріхів, а тепер перед Тобою, Боже Ісусе Христе, сповідаюсь, оскаржуюсь і жалую за свої гріхи. Бажаю ту сповідь повторити перед Церк­вою, себто перед священиком - слугою Церкви, і від Церкви дістати відпу­щення гріхів. Бажаю також прийняти Пресвяту Тайну Євхаристії, Тайну Твого Тіла і Твоєї Пресвятої Крови. Прощаю всім ворогам, всім, що мене скривдили, бо знаю, що можу надіятись від Бога прощення моїх гріхів так, як я прощаю всім моїм довжникам. Тому й по змозі я готов помиритись із противниками та ворогами. Хату свою, родину, дітей та ціле життя своє і своїх найближ­чих посвячую і жертвую Пресвятому Христовому Серцю, віддаюся в опіку Пресвятої Пречистої Богородиці, нашої Матері. Прошу о поміч святого Йосифа Обручника, святого Йоана Хрестителя, святих наших Володимира і Йосафата».
Благодать з Вами, Амінь!
В день преставлення  святого Йоана Богослова.
+Андрей
Митрополит 

Немає коментарів:

Дописати коментар