вівторок, 8 квітня 2014 р.

Жива пам'ять про мучеників

Розпяття, Вітербо (Італія)
 Особливою посвятою Істині  у час переслідування християни зберігають скарб віри закорінені у Христі, черпають силу у Таїнстві Відкуплення. Папа Франциск назвав поверховими політичні та культурологічні інтерпретації  переслідування християн, як порушення свободи совісті і віросповідування і закликав не забувати і не приховувати випадків переслідування християн. Цитуючи св. Івана Золотоуста Папа ствердив що християни у світі залишаються беззахисними немов ягнята серед вовків - Ягня, не простакувате, і є хитре, хоч завжди залишається ягням. Якщо Ти ягня Господь тебе захищає, а якщо чуєшся сильним - як вовк, Господь тебе залишить і вовки тебе з'їдять" цими словами 14 лютого 2014 Папа Франциск звернувся до вірних і вказав на прикладі християн Японії. Там християни від ХVII ст. понад 200 років жили без душпастирів і плекали віру у Христа у громадах: "Коли після цього прибули місіонарі вони зустріли усі громади вірних, усі охрещенні, одружені та поховані по християнськи... Хто це все чинив? Охрещенні!".
      У часі Великого Посту мав нагоду взяти свідчення у с. Березець, біля Комарно у громаді яка не є поділена вірні тепло згадують приклад ісповіді віри о. Теодора Малка який після Львівського ПсевдоСобору 1946 р. продовжував душпастирювати у селі.
Свідчення Софії Ільчишин, Березець
      Після закриття храму у каплиці на горищі парафільного дому уділяв Святі Тайни і вірним які пропонували отцю прихисток в іншому селі говорив: ХРИСТОС Добрий пастир і Я таким повинен бути, своїх вірних не покину.У 1948 р. отця арештували і його шлях ісповіді віри пролягнув через візниці у Комарно, Самбора, Дрогобича, а тюрмі Здолбунова, де він відбував покарання він помер, залишив дружину і четверо дітей сиротами. Однак громада понад 40 років зберігала живий контакт з родиною священника і у часи незалежності знайшли могилу ісповідника віри та перенесли його у Березець. Сьогодні люди у Березці  займаються вирощуванням квітів - братчики, і тепло памятають про ісповідь віри о. Теодора Малка. У архівах органів безпеки родині вдалося знайти кримінальну справу по якій було засудженно отця Теодора за його душпастирську працю - уділення святої Тайни Подружжя до 10 р. ув'язнення. Інтерв'ю. Важливо щоб свідчення очевидців були підтверджені документами. Сподіваємося що прагнення  відкриття історичних матеріалів у архівах СБУ висловене новим директором Українського Інституту національної пам'яті п. Володимиром Вятровичем дозволить документально підтвердити фактами спогади людей. Важливим документальним лдерелом є збірки документів які уже опубліковано, зокрема збірник документів Реабілітовані Історією, Тернопільська область http://www.reabit.org.ua/files/store/Ternopol.2.pdf. 
о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ
Використано  матеріали І-Ресурсу
Раскрыть архивы КГБ главная задача - http://www.svoboda.org/content/article/25322187.html 
Bergoglio e la persecuzione dei cristiani - http://vaticaninsider.lastampa.it/vaticano/dettaglio-articolo/articolo/bergoglio-33274

Немає коментарів:

Дописати коментар