середу, 4 червня 2014 р.

Семінар - ділення досвідом

Робоча зустріч опрацювання архівів
Вшанування і збереження пам'яті праведників вірними у суспільстві є ознакою морально здорового суспільства. Місія Постуляції 12 червня 2014 р. р. Б. о у василіянській семінарії у смт. Брюховичі, пройшов семінар Мученики -джерело свободи Церкви.  Спільну молитву очолив митрополит Кир Ігор (Возняк) голова синодальної комісії у справах беатифікації та канонізації в УГКЦ. Доповідач представник Конгрегації у справах святих монс. Роберт Сарно, представив богословські критерії якими Церква керується розпочинаючи процес беатифікації. Зазначив що слава святості про Слугу Божого має існувати серед ширшого кола вірних, виключним правом розпочати процес проголошення святим має єпископ який відчитує у його житті знак діяння Святого Духа у місцевій спільноті Церкви. Єпископ покликає богословів, істориків та каноністів завданням яких є дослідити згідно вимог Церкви його життя і зібрані матеріали єпископ подає у Конгрегацію для подальшого розгляду. 

Другий доповідач о. Матей Гаврилів, ЧСВВ у доповіді Життя праведників - практичне богослов’я, критерії оцінювання житій богословами у процесі беатифікаціїрозповів про поняття чесноти і які є критерії оцінювання геройського способу практик чеснот. Про відношення правди і домислу у житіях святих розповів отець Юстин Бойко представивши тему - Історія і легенда у житіях Святих (на прикладі св. Климента Римського), де звернув увагу що у первісних свідченнях житій мученика були стримані згадки про його мучеництво що було викликане загрозою переслідування зі сторони імператорів поган. У 4 ст. згадка у житії св. Руфина виразно свідчить про його мучеництво, тоді як пізніші твори 13 ст. зі збірок імператора Василя Комнена містять тексти у яких правдиві факти переплітаються з побожними думками та відвертими домислами. Текст
 Про почитання мощей та практика їх перенесення у первісній церкві і сучасності
розповів о. Роман Тереховський.  
Важливим елементом почитання святих є літургійна молитва про практику написання молитов та їх мелодику та практику написання молитовних стихир у Візантії та сучасній Еладській Церкві розповів п. Іван Міщенко, викладач Львівської консерваторії.
Тему Мучеництво – богослов’я та практика беатифікації у Католицькій Церкві, розкрила  с. Ореста Боршовська, СНДМ 
 Семінар відвідали урядовці Процесів беатифікації відкритих в УГКЦ - Постулятори, члени Трибуналу та історичних комісій, як також на знавці богослов’я та історії Церкви. Дякуємо за участь! 

о. Полікарп, ЧСВВ

Немає коментарів:

Дописати коментар