середу, 1 жовтня 2014 р.

Пригадування памяті Слуги Божого

Вітання Кир Ярослава, Сколе 
   28 вересня у м. Сколе відбулось святкування з нагоди 25-ліття легалізації УГКЦ. Владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький на Божественній Літургії в храмі Різдва Пресвятої Богородиці під час проповіді зазначив: "Цей ювілей - це добра нагода вшанувати ісповідників віри та мучеників, які стали духовним фундаментом свободи Церкви і відновленням Української держави". Понад 40 років УГКЦ провела в катакомбах радянського режиму. Ювілей відродження Церкви - це, за словами архиєрея, можливість подякувати Господеві за тисячі страстотерпців й ісповідників, які прийняли смерть, переслідування з любові до Бога, Церкви та ближніх.
   Безпосередніми свідками подій народження, росту й розвитку та переслідування нашої Церкви є Божі храми. "Ці «сторожі» і «свідки» допомагають розпізнати Божу благодатну дію в історичних подіях народження, страждання та воскресіння Христової Церкви в Україні".
  По обіді в народному домі "Бескид" відбулась урочиста академія присвячена Ювілею легалізації УГКЦ, вірні отримали часопис "Бойківська думка",  на шпальтах якого висвітлено життєві долі духовенства  Сколівщини, ісповідників віри. Магістр історії Церкви пан Ігор Бриндак проілюстрував з допомогою фотографій трагічні сторінки історії нашої Церкви у ХХ столітті. А про долі ісповідників віри Сколівщини, опір атеїстичній пропаганді у часи підпілля та сміливі кроки щодо легалізації Церкви  розповів п. Роман Марочкович, магістр історії. Колектив народного дому "Просвіта" м. Сколе під керівництвом п. Світлани Сличко розповіли у митецькій виставі про життя і мучеництво Слуги Божого о. Степана Венгриновича, душпастиря Самбірщини, який відмовився підчас допитів підписувати перехід на православя і загинув 19 червня 1954 року в с. Джонка, Нанайського району Хабаровського краю.

До слова зголосився 90 літній п. Петро з с. Волосянки, який особисто зазнав переслідуваннь та пережив досвід таборів  і незважаючи на свій вік радо готовий свідчити про приклад життя вірних УГКЦ у час випробуваннь -  відео 

Владика Ярослав висловив молитовну вдячність духовенству та вірним, учасникам та свідкам Богом благословенних доленосних подій виходу УГКЦ з підпілля. Відтак єпископ звернувся до присутніх: "Закликаю кожного перейнятися долею своєї Церкви, бо ж глибше ознайомлення і свідомість її історії сприятимуть народженню в нас Божої мудрості для свідоцтва Христа й перетворення нас на активних і діяльних вірних у Святій Тройці єдиного Бога, своєї Української Греко-Католицької Церкви і свого рідного українського народу".
Репортаж до 25 ліття легалізації УГКЦ  - відео
За матеріалами сайту Самбірсько-Дрогобицької єпархії - sde.org.ua та референта у справах беатифікації доктора канонічного права Олега Цимбалюка.

Немає коментарів:

Дописати коментар