середу, 4 лютого 2015 р.

Лик Христа промовляє без слів


 Він, мов той пагін, виріс перед нами, мов корінь із землі сухої. Не було в ньому ні виду, ні краси, - ми бачили його, - ні вигляду принадного не було в ньому. Зневажений, останній між людьми, чоловік болів, що зазнав недуги; немов людина, що перед нею обличчя закривають, зневажений, і ми його нізащо мали.Іс. 53, 2-3
У першій декаді лютого 2015 р.  в Архикатедральному соборі Святого Юра у Львові перебуває хуста Абгара. Хуста на якій Христос за переданням залишив цареві Абгареві свій Божественний Лик. Протягом усього часу храм відчинений для вірних з 7:00 до 23:00. а люди стоять в чергах в очікуванні зустрічі з ликом Христа. Посвячують час і терплять на морозі щоб зустрітися з поглядом Спасителя. Час посвячений Богу ніколи не є змарнованим, адже їх чин випливає з переконання що у цей час війни саме молитва перед ликом Христа, який прийшов у світ примирити людину з Богом є джерелом миру для українців і усіх християн.
Людина у свободі приймає рішення і лише ті постанови є гідні Бога, які випливають з віри. Віра Вероніки виявилася у великодушному жесті любові. Нагорода за сміливість Вероніки лик Христа на хустині. Святіший Отець Франциск розважаючи над ликом Плащаниці каже: Цей лик мовчазно промовляє, тому громада вірних вдивляється у лик покритий ранами, потом і кров’ю. Цей лик промовляє до нашого серця, закликає вийти ти на Голготу, поглянути на хрест, засмакувати промовисту мовчанку любові. Кожен хто вглядається в лик Христа має власний досвід. Святий Климент Александрійський говорить Христос є найкрасивішим так що лише у його красу ми закохані. Він сам голова Церкви, прийшов на землю во плоті простим і не приглядним видом навчаючи звернути погляд на природу невидиму і не тілесну ГНІХ».
Наша відповідь на зустріч з Господом це віра чинна Любов’ю. Михайло Пришвін режисер фільмів говорив: Правда любить жити в ділах: не всяке діло є правда, але правда живе завжди в ділах,  Отож у цей рік Кир Андрея Шептицького звертаємо увагу на його девіз - У хресті спасіння! Через терпіння, скріплені вірою християни покликані чинити діла милосердної любові з свідомістю що цим прославляємо самого Господа нашого Ісуса Христа. Сміливість св. Вероніки є заохотою бути мужнім перед викликом війни і бути миротворцем. Молімося щоб вірні які переходять через пробу уміли бачите лик Господа у лицях страждучих і убогих.
О. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ

Немає коментарів:

Дописати коментар