суботу, 9 січня 2016 р.

Різдвяна коляда на Сході України

Різдвяна Літургія, Маріуполь
ХРИСТОС НАРОДИВСЯ! Вітаємо усіх з Різдвом Христовим! Нехай Господь який народжується у Вифлеємі і розсіває морок і холод життя у грісі та відкриває нам життя у Божій благодаті кріпить усіх християн на шляхах пошуку Правди у простоті пастухів і мудрості царів.
Сьогодні у час неоголошеної війни в Україні юнаки і чоловіки стали воїнами, які покликанні берегти мир в на Сході держави, далеко від своїх родин однак навіть тут зберігають звичаї Різдвяних свят.
Приготування до Святвечора
У Навечіря Різдва до Свят Вечора готували кожен у своїй військовій родині святковий стіл і традиційних дванадцять страв, кутю та пироги робили самі. До святкового столу хто у бліндажах та блокпостах сідали разом з молитвою та ділились просфорою з побажаннями миру і радості.
Свято прикордонників звеселив вертеп, а після вечері у кубриках лунав спів коляд.
Вітання іменинника Степана
На Різдво співом Утрені та Літургії розпочали день прикордонники у с. Зоря, а згодом капелан відвідав прикордоників біля Маріуполя. 
Відомою колядою "Був то сумний Святий Вечір" бійці згадали недолю українців часів радянської окупації та тернистий шлях до свободи України, який пройшли разом вірні та духовенство УГКЦ, які поневірялися
Свщмуч. Петро Вергун та вірні, Ангарське, 1955
у концтаборах ГУЛАГ у тюрмі народів під назвою СРСР. 

Нехай Господь Бог дарує радість, яка закорінена у вірі в Христа Рожденного, звеселяє серця воїнів та дарує надію на мир, на сторожі якого стоять пліч о пліч усі українці, мобілізовані і воїни-контрактники, рядові і офіцери, волонтери і капелани усі кому не байдужа доля України.

 о. Полікарп, ЧСВВ

Немає коментарів:

Дописати коментар