четвер, 4 січня 2018 р.

Покликання до святості вибір скаутів

 У січні 2018 року в Римі проходив Конгрес духовних асистентів Міжнародного об’єднання провідничок і скаутів Європи, що зібрав 150 католицьких священиків, які співпрацюють як духовні асистенти з осередками Католицького скаутства Європи у своїх країнах. Організатор цієї зустрічі – Міжнародне об’єднання провідничок і скаутів Європи – Федерація скаутів Європи (МОПСЄ-ФСЄ).

Три дні зустрічей духівники провели на лекціях, здобуваючи знання про метод скаутингу, а також у роздумах, у молитві, у діленні християнським досвідом духовного проводу скаутів своїх країн. Центральною темою Конгресу була тема наступної Звичайної асамблеї Синоду єпископів Католицької Церкви, яка відбудеться у жовтні 2018 року в Римі, – «Молодь, віра та розпізнавання покликання».

Серед доповідачів під час сесійних днів Конгресу були церковні ієрархи, богослови та духовні асистенти скаутів. Так, о. Серж-Тома Боніно, домініканець, розкриваючи тему «Скаутство і покликання до святості», зазначив: «Усі покликані до святості, як дитина, яка через хрещення покликана до досконалішої реалізації чеснот у дорослому віці. Через воплочення Ісуса Христа, який є нашою Дорогою, Правдою і Життям, ми причасні через хрещення до тіла Церкви і є святими, співдіючи з ласкою Божою. У цьому аспекті метод скаутингу покликаний формувати християнина, спрямувти молоду людину на шлях святості. ФСЄ дбає про цілісний розвиток особистості – як тілесний, так і духовний. Зокрема, у 3 арт. Законів Європ. Скаутів (1965) читаємо: «У спільноті скаутів ріст у зрілості має як вимір тілесний, так і духовний, не змішуючи і не розділяючи ці дві дійсності, метод скаутів надає привілей християнському формуванню на шляху до святості». Згідно з інтегральним принципом св. Івана Павла ІІ, більш святий – більш людяний. Релігійний директоріум у арт. 1 зазначає: «Скаутинг був задуманий засновником як найбільш комплексний і цілісний метод освіти, невідємною частиною якого є релігійне виховання і, як вказано у арт. 3 ФСЄ, – розмежування тілесного й духовного з приматом останнього». 
У доповіді про роль духівників у спільноті скаутів «Провідники скаутів та духовні асистенти як виховательський тандем» архиєпископ Циріл Васіль, ТІ, Секретар Конгрегації для Східних Церков, наголосив, що провідник і капелан мають творити тандем, «в якому їхні зусилля повинні бути гармонійно скеровані на фізично-духовне формування скаутів у дусі будування справедливого громадянського суспільства, яке закорінене в християнській вірі».
О. Хосе Ґільєрмо Ґутьєррес Фернандес з комісії мирян і родини представив доповідь на тему «МОПСЄ-ФСЄ як Католицький виховний рух, визнаний Святим Престолом: церковний вимір та пасторальні наслідки», вказавши на риси Католицького скаутства Європи, які випливають з його природи як об’єднання християн у Церкві, що є таїнством місійної спільноти. Отець навів п’ять критеріїв еклезіального виміру, які повинна мати католицька організація в Церкві. Перший – Церква є таїнством єдності з Пресв. Трійцею. У релігійному директоріумі Федерації зазначено примат покликання до святості усіх скаутів, покликання до тіснішої реафіліації у Церкві, основаної на збудуванні тіснішої єдності між членами спільнот у щоденному житті, зростанні у вірі та удосконалені в милосерді. Отож скаутський рух має бути інструментом освячення у Церкві.
Другий – відповідальність у визнанні католицької віри. Отець наголосив на правильному формуванні окремих спільнот у скаутингу, які залишаються вірними у визнанні віри перед спокусами редуктивних антропологічних теорій, зокрема гендеру та екологічного пантеїзму. З іншого боку, вказав душпастирські орієнтири у вихованні та проводі скаутів.
Єпископ Андреа Мільявакка у доповіді «Скаутство і покликання до священства та до богопосвяченого життя» звернув увагу на те, що перебування у спільноті скаутів для багатьох осіб може бути кроком і нагодою для розпізнання Божого покликання до чернечого або священичого життя. Адже це школа життя в спільноті, запрошення до зростання у братній любові, а також можливість зустрічі з іншими, зокрема священиками і богопосвяченими особами, приклад яких може спонукати до наслідування.
Дон Паоло Ла Терра, духовний асистент Італійської асоціації ФСЄ, у доповіді «Скаутство та християнське покликання: Переображуюча взаємодія» вказав на позитивні наслідки життя Євангелієм для особистого зросту скаутів, а водночас наголосив на значенні приналежності до цього руху в реалізації християнського покликання.
Дон П’єр Франсуа також говорив на тему «Скаутство і християнське покликання», але при цьому звернув увагу на особистий вимір Божого покликання, яке є завжди індивідуальним, хоч, з іншого боку, має спільні риси. Також він наголосив на надприродному вимірі християнського життя, спрямованого до єдності з Богом в Ісусі Христі.
О. Богуслав Мігут представив доповідь на тему «Скаутство і християнська духовність», а Мартін Гафнер – на тему «Скаутство і літургія: Покора для зросту поза власні обмеження».
У рамках цієї міжнародної зустрічі духовні особи мали можливість ознайомитися з тим, як функціонує скаутинг в італійських парафіях, та поділитися своїм досвідом.
На завершення, у середу 31 січня, відбулася подячна Літургія учасників Конгресу в Соборі Святого Петра та аудієнція в Папи Франциска, який заохотив присутніх до уважного слухання Євангелія та реалізації його в житті.
Участь у Конгресі взяли представники духовенства з різних країн Європи та із США. Україну на цьому форумі представляли отці-василіяни Полікарп Марцелюк, Софрон Попадюк і Артемій Новіцький, а також отець Дам’ян Габорій.

Осередки Католицького скаутства Європи ось уже понад два десятиліття діють і в Україні (більше інформації можна знайти на сайті fse.com.ua).

Немає коментарів:

Дописати коментар