понеділок, 11 червня 2018 р.

Мученики - джерело чудотворної сили

15 червня 2018 р. Б. у Львові в УКУ, вул. Свенціцького, 17 у семінарійній кімнаті Ірини Шипули відбувся навчально-практичний семінар «Мученики - джерело чудотворної сили»
Привітав учасників конференції директор Інституту Історії Церкви п. Олег Турій. 


Розпочав конфренцію доповіддю Критерій повноти дослідження Історичної комісії у процесі беатифікації, о. Матей Гаврилів, ЧСВВ, він розповів про досвід ведення процесу беатифікації свщмуч. Миколая Чарнецького. Зокрема заначив роль, яку у організацію процесу вніс монс. Роберт Сарно який розподілив роботу і
окреслив обсяг дослідження та час на представлення матеріалу. Отець зазначив що учасники процесу повинні максимально ретельно зібрати усі документи, а Трибуна опитати свідків особливо про останні роки життя і смерть мученика. Отець Матей розповів як команді дослідників вдалося у короткий термін не лише зібрати, але й перекласти на італійську мову документи Процесу.

У доповіді Правда, фальсифікація і перекручення. Наскільки можна вірити документам КГБ?, п. Володимир Бірчак, к.іст.н. Інститут Історії Церкви, Київ який понад 10 років займається долями репресованого духовенства УГКЦ і дисидентів розповів про критерії дослідження документів і дав критичну оцінку та вказав на способи верифікації правдивості викладеної інформації з матеріалів архівів колишнього НКВС які зберігаються у  архівах СБУ. Доповідач вказав на недоліки і важливість перевірки веденої радянськими офіцерами документації кримінальних, наглядових і агентурних справ, зазначивши що сучасна практика дрежавних силових органів влади згідно закону про декомунізацію полягає у розсекреченні матеріалів періоду сталінських репресій та виявлення душпастирів та диседентів як взірців стійкості і опору радянському режиму.  Аудіо Доповідь супроводжувалась презентацією документів архівних справ. Презентація
Після перерви учасники заслухали по інтернет каналу доповідь Вшанування блаженних і верифікації оздоровлення у процесах super myro, генеральної постулятора сестер Місіонарок, с. Марії Рози Вентуреллі з Риму. Сестра зазначила що кропітка праця збору документів має супроводжуватися молитвою за прославу Слуги Божого. Постулятор має прониктутись переконанням розуму і серця що справа беатифікації Слуги Божого нагода до більш глибокого духовного життя. Постулятор зазначила що час ведення справи особливо у Римі може тривати довго, але важливо бути терпеливим і цей час використовувати для кращого пізнання талантів Слуги Божого, відвідувати місця де жив і працював Слуга Божий для кращого розуміння його шляху освячення та заохочувати до молитви до Господа Бога за його прославу.
У доповіді Нові джерела до біографії блаж. свщмуч. Климентія Шептицького, о. др. богослов’я, Юстин Бойко, студит, синкел у справах монашества Львівської архиєпархії звернув увагу на новий масив документів кореспонденції роду Шептицьких знайдених у монастирі Студіон у м. Альбано, Рим. Отець зазначив як важливо бути ретельним та уважним до справи збору документів у місцях де жив Слуга Божий як рівно ж у архівах, куди могли "мігрувати" деякі документи з метою збереження.  Отець анонсував видання усіх віднайдених матеріалів свщмуч. Климентія які наблизять читачеві таланти і харизми блаженного.  Аудіо о. Юстин о. Віталій
У доповіді Богословські критерії оцінки надприродних оздоровлень, о. др. богослов’я, о. Віталій Храбатин, Київ по інтернет каналу розповів про уміння довіри до Гсопода Бога який у кожному часі кличе нас до святості як євангельського наслідування Ісуса  Христа. ОТець зазначив що геройська практика чеснот та стійкість ісповідників віри випливають з їх злуки з Господом Богом, а Церква вивчаючи свідчення про оздоровлення стверджує Боже благовоління у Слузі Божому. 
Після перерви на обід учасники почули доповідь про процес щодо чуда критерії оцінки надприродного заступництва компетенція і завдання медичної комісії, о. Роман Тереховський, ліц. богослов’я, Місія Постуляції, Львів. Презентація. Отець окреслив основні критерії надприродності оздоровлення які полягають що уділена ласка є причиною повного, швидкого, не зрозумілого з медичної точки зору та такого що не повертається напротязі довгого часу виздоровлення.   Аудіо
У доповіді Канонічні вимоги збору свідчень у процесах щодо чуда у документах Церкви, проф. кан. права п. др. Олег Цимбалюк, референт Самбірсько Дрогобицької єпархії, Дрогобич висвітлив основні документи і спосіб проведення справи щодо визнання чуда.

Після перерви з доповіддю Медична документація і свідчення оздоровлення беатифікація блаж. Йосафати Гордашевської, с. Ореста Боршовська, докторант історіїГригоріанум, Рим розповіла про справу щодо надприроднього оздоровлення, яке сталося ще у 1987 р. в радянській період, про яке Сестри Служебниці зібрали свідчення у лікарів Львівської обласної лікарні з одним юнаком у важкому стані за якого молились за посередництвом, тоді ще просто світлої памяті сестри Йосафати Гордашевської. Приклад житття свщмуч. Йосафати як праведної є заохотою до витривалості у випробуваннях. Аудіо 
У доповіді Долі духовенства Срібної землі у ХХ ст., к.іст.н. Марія Майороші, УжНУ, Ужгород доповідачка через інтернет канал роповіла про приклад душпастирів Закарпаття,  які підтримували звязок з Кир Йосифом через кореспонденцію та ризикуючи свободою передавали інформацію вірним про стан Церкви та духовенства.  
У доповіді Жертва життя - новий шлях прослави святих, о. Віктор Квасній, ЧСВВ, Львів розповів про новий шлях прослави святим, який папа Франциск відкрив проголошуючи у липні 2017 р. апостольський лист "Немає більшої любові" через певну і повну готовність віддати життя задля ближнього. Отець зазначив що відповідність критеріїв жертви життя вимагає також практики чеснот але у звичайний спосіб.
.16 червня 2016 р. Б. у смт. Брюховичах  відбулася робоча зустріч та практичні консультації по Процесу Слуги Божого о. Єремії Ломницького, ієромонаха василіянина, ректора семінарії у Станіславові.Арештованого у 1915 р. поліцією Росії у Станіславові який помер 3 липня 1916 р. у м. Симбірськ. 
Отець Матей Гаврилів зазначив що учасникам історичні комісії о. Єремії важливо аргументовано доказати що імперська Росія підпорядкувала Російську Православну Церкву через Святіший Синод державній владі, а будь-які вияви релігійного інакодумання контролювала і переслідувала. Як про це свідчить доля єпархій Греко-католицької Церкви, які внаслідок поділів Речі Посполитої і Віденського конгресу (1815) були включені у склад Російської імперії. Духовенство та інакодумаючі дисиденти, які висловлювались за збереження греко-католлицьких чи інших громади та товариств було контрольовано і репресовано владою поліцейськими методами використовуючи ідею єдиної Руської Помісної Церкви, як ідеологічний аргумент "обєднання" Полоцької греко-католицької митрополії з Православною Церквою у 1839 р., а згодом Холмської єпархії у 1870 р.  

Про вислухані молитви за посередництвом блажених чи Слуг Божих просимо повідомяти
тел.: +380 32 235-46-89 Місія Постуляції, ел. адреса: postulacia@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар