неділю, 30 червня 2019 р.

Пам'ять Новомучеників основа свободи Церкви


Похід с. Ямельня місця мучеництва свящмуч. Миколи і Володимира
26 червня 2019 р.  вшановуючи память Блаженних Новомучеників у Страдчі відбулася проща до Дня мирянина під покровом препмуч. Володимира Прийми. Архиєрейську Літургію очолив Блаженіший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, який звернувся до прочан: «Ми дякуємо Всевишньому за наших підпільних єпископів, священників, монахів і монахинь... Вміння робити добро та здійснювати Божу  волю навіть ціною власного життя – це те, що найбільше єднає людину з Творцем. Саме це не боялися робити духовенство, монашество та віряни у період підпілля УГКЦ, адже вони ставали на захист віри в Бога. Тому зараз важливо не вдаватися до «християнської декорації», а плекати задум Творця». Прощу присвятили пам’яті 30-ліття виходу Української Греко-Католицької Церкви з підпілля. У спільній молитві взялиучасть тисячі паломників із різних куточків України.
Вечірня у семінарії оо. Василіян
24-27 червня тривали навчальні курси для семінаристів «Богослов'я богопосвяченого життя», організовані Патріаршою комісією у справах монашества УГКЦ.  У курсі взяли участь брати-семінаристи 4-их курсів: з Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Дрогобицької та Київської духовних семінарій. Семінаристи мешкали у чотирьох різних монастирях:• Монастир Отців Василіян, с. Крехів, Жовківський р-н, Львівська обл.
Доповідь о. Полікарп, ЧСВВ
• Монастир монахів Студитів, Святоуспенська Унівська Лавра, с. Унів, Перемишлянський р-н.
• Монастир Отців Редемптористів, с. Гніздичів, Львівська область.
• Монастир св.Йосифа Василіянський інститут Філософсько-богословських студій імені Митрополита Йосифа В.Рутського, смт. Брюховичі.
У рамках курсу семінаристи познайомилися з монашим життям, богословією складення обітів; ролю молитви, тиші та мовчання; значенням монашого одягу; а через працю у монастирі попробувли себе у служіннях у монастирях; довідались хто і як може стати членом монастиря. У формі лекцій з презентацією о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ розповів про роль монаших Чинів і Згромаджень у опорі Церкві спробам радянської влади зманіпулювати і знищити греко-католицьку Церкву в СРСР. Отець Полікарп наголосив що саме співпраця мирян, монашества і парафіяльного клиру та розвиток духовно-просвітницьких Товариствах, таких як Просвіта, Рідна школа, Пласт, Марійське Товариство, Апостольство Молитви, місійне Товариство св. ап. Павла,  створенням яких опікувався і мудро провадив праведний Кир Андрей Шептицький  поряд з  підтримкою підприємництва, розвитком кооперативного руху та меценатства у ділянці культури дозволила зєднати українців і приготувати їх до випробувань. У час радянських репресій духовенство і миряни зазнали утисків і репресій, були спроби розколоти Церкву через оперативні заходи введення в коло духовенства агентів НКВД, але єдиним вдалим кроком влади був наскізь змодельований у кабінетах Кремля ПсевдоСобор духовенства УГКЦ по возєднанню з РПЦ 1946 р. де устами заляканих отців Гавриїла Костельника, Михайла Мельника та Антонія Пельвецького було формально оголошено про злуку УГКЦ з РПЦ. Усі ієрархи УГКЦ на той час уже були увязненні, а інші пішли у підпілля і лише 231 священник під тиском терору згодилися на перехід в РПЦ. Чернецтво дало свідчення вірності УГКЦ і були стійкими перед лицем репресій хоч влада через НКВД і уповноважених у справах релігії намагалися знайти шляхи впливу і компрометації монашества. Постійний тиск влади через нагляд і вибіркові арешти створювали атмосферу невпевненості у завташньому дні однак духовенство і монашество знайовши опору у мирянах чинило опір та пристосовувалося до життя в умовах Катакомбної Церкви. Отець заохотив семінаристів вивчати історію окремих парохій дивлячись на життя їх душпастирів ісповідників віри УГКЦ та збирати свідчення про мирян та духовенство, як основу для можливості їх беатифікації - прославі святими в Католицькій Церкві.
Молебень до свщмуч. Симеона, о. Ярослав, с. Старуня
27 червня 2019 р. вшановуючи память Новомучеників УГКЦ в с. Старуня, Богородчанського
району, Івано-Франківської обл. відбулася РЕГІОНАЛЬНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ «БОГОСЛОВСЬКА І ГРОМАДСЬКО-КУЛЬТУРНА ДІЯЛЬНІСТЬ БЛАЖЕННОГО СВЯЩЕННОМУЧЕНИКА СИМЕОНА ЛУКАЧА».
Молебнем до свщмуч. Симеона Лукача парох храму  о. Ярослав Середюк розпочав конференцію.
Вітальне слово о. Полікарп, ЧСВВ, с. Старуня
З доповідями про жертву Новомучеників, як основу свободи Церкви та духовну спадщину свщмуч. Симеона виступили о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ голова Місії Постуляції святих УГКЦ, зав. кафедри богослов'я о. Василь Гоголь, доцент кафедри богослов'я о. Віталій Козінчук, доценти кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Олег Білоус, с. Андрея Маслій та Олег Савчук з Івано-Франківської Академії Івана Золотоустого. З доповідями виступили науковці Прикарпатського національного університету, Університету короля Данила та Івано-Франківської Духовної семінарії імені святого священномуч. Йосафата УГКЦ, управління освіти, молоді та спорту Богородчанської РДА. Модерував конференцію о. Віталій Козінчук.
Матеріали конференції будуть надруковані у науковому журналі «Науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого «Добрий Пастир». Богослов’я. Філософія. Історія», випуск № 13 за 2019 рік.
За матеріалами сайту http://ugcc.lviv.ua/2019/06/26/vseukrayinska-proshha-do-stradchu/   та http://ugcc.if.ua/novyny/5007-u-staruni-provely-rehionalna-naukovu-konferentsiiu-prysviachenu-blazhennomu-symeonu-lukachu.html

Немає коментарів:

Дописати коментар