пʼятницю, 31 грудня 2021 р.

Отець Єремія Ломницький - взірцевий Василіянин

 28 грудня 2021 року в монастирі св. Онуфрія у Львові на зборах настоятелів і отців Провінції  розповіли про Слугу Божого о. Єремію.

На зборах були присутніми отці Василіяни з монастирів Галичини, Волині, Слобожанщини, Вінничини, а також Провінції святого Миколая із Закарпаття. 

Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоан Школик, ЧСВВ повідомив  отців про нові призначення та найближчі плани і зокрема про популяризацію прикладу життя о. Єремії. На запрошення о. Йоана голова Постуляційного центру Української Греко-Католицької Церкви о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ ознайомив отців про Слугу Божого о. Єремію Ломницького.

Отець Полікарп зазначив що процес прослави святих починається коли існує широка і загальна слава святості Слуги Божого. У випадку о. Єремії процес інціювали у Івано-Франківській єпархії у 2009 р. сестри Служебниці. Народився о. Єремія у 1860 році, закінчивши вчительську семінарію, одним із перших зголосився до оновленого Василіянського чину, став священником і місіонером. Для сестер Слуга Божий дорогий оскільки як василіянин та місіонар який горів бажанням проповіді Христа ініціював видання молитовника для молоді Гостинець, обстоюючи права вірних українців Росії їздив туди на зустрічі у Перетрбург, Симбірськ теж був серед засновників місійного товариства св. ап. Павла а особливо згромадження Сестер служебниць Непорочної Діви Марії. Саме після місії в Жужелі зродилася спасенна думка про заснування нового згромадження. Пізніше о. Єремія був ігуменом у Михайлівцях а з 1907 р. став ректором Станіславівськї духовної семінарії і в лихоліття першої світової війни не захотів залишати семінаристів, а особливо сестер служебниць, які були "плодом його духа" без опіки під російською окупацією. Однак він сам як авторитетний душпастир впав у око російської військової влади і був арештований у січні 1915 р. та засланий у Симбірськ. На засланні він захворів і помер в опінії слави мучеництва у  липні 1916 р. На сьогодні беатифікаційний процес о. Єремії значно просунувся, але важливо щоб отці пізнавали приклад його життя та заохочували вірних звертатися до Господа Бога за посередництвом отця Єремії, а Постулятор с. Любори Надич, ССНДМ та Місія Постуляції святих очікують свідчень про ласки, отримані за його посередництвом.

Отці Василіяни покликані знайомити людей із постаттю слуги Божого та закликати в монастирях до молитви за
прославу на престолах святих.

Місія Постуляції у 2017 р. провела конференцію вшанування памяті Станіславівських мучеників і приготувала з семінарією друком матеріали конференцій "Станіславівські мученики" а з сестрами Служебницями публікацію книги у видавництві "Місіонер" біографії для молоді "Виховання серця шлях о. Єремії" яку можна придбати крамниці видавництва "Місіонер" у рамках програми Є-підтримки - Лінк

Місія Постуляції притотувала карту  з місцями народження, біографіями та молитвою за прославу о. Єремії та інших Слуг БожихКарта

Джерело - сайт Провінції Найсвятішого Спасителя 


Немає коментарів:

Дописати коментар