середу, 2 жовтня 2013 р.

Блаженні Іван Павло ІІ та Іван ХХІІІ - 27 квітня 2014 р. будуть проголошені святими

Блаженні Іван Павло ІІ та Іван ХХІІІ

У понеділок зранку 30 вересня 2013 р. під час консисторії кардиналів папа Франциск урочисто призначив 27 квітня 2014 р. першу неділю після Пасхи, як дату проголошення святими двох Римських понтифіків Івана ХХІІІ та Івана Павла ІІ.  Блаженний Іван Павло ІІ проголосив у 2000 р. цю неділю - неділею Божого Милосердя і у переддень цієї неділі, 2 квітня 2005 р. він упокоївся. Обгрунтовуючи причину канонізації двох Пап кард. Анжело Амато, префект Конгрегації у справах святих наголосив що обидва Понтифіки діяли у час глибокої кризи суспільства і їх чини були позначенні впененою стійкістю переконаннь і керувалися повагою до гідності людської особи вони шукали дороги діалогу у поширенні християнських цінностей у суспільстві.  

Процес беатифікації бл. Івана ХХІІІ довершив нині блаженний папа  Іван Павло ІІ у 2000 р. ствердивши геройську практику чеснот та ствердивши факт чудесного оздоровлення від обширної кровотечі шлунку сестри монахині Катерини Капітані, яка отримала цю ласку 2 роки після смерті папи 25 травня 1966 р. У процесі канонізації блаженного Івана ХХІІІ - Доброго папи -  Папа Франциска на прохання Постулятора уділив звільнення від ствердження другого випадку оздоровлення. З огляду на численні оздоровлення і подяки сімей, які отримали ласку батьківства за посередництвом блаженного. численні живі квіти, які приносять вірні у його оселю у СоттоМонте, Венеція свідчать що слава його святості поширюється серед вірних. У  беатифікації Івана Павла ІІ процес був розпочатий з дозволу Папи Венедикта два місяці після смерті і який довершив його через шість років папа Венедикт XVI проголосивши його блаженним 1 травня 2005 р. У основі актів канонізації лежить чудо оздоровлення у день беатифікації від інсульту Флорібет Морра, жінки з Коста Ріки. 
У канонізація папою Франциском двох своїх попередників видно тяглість чинів двох Понтифіків Івана ХХІІІ який 50 р. тому розпочав діалог зі світом через оновлення Церкви скликавши ІІ Ватиканський собор. Папа через дипломатів став посередником у мирному врегулюванні конфлікту між США і СРСР - Карибської кризи, а енциклікою Мир на землі, грудень 1962 р. звернувся до усіх людей доброї волі з закликом молитви за мир та задекларував що принцип справедливості є основою миру у суспільстві. Продовжуючи діалог зі світом блаженний Іван Павло ІІ 27 років свого Понтифікату посвятив на втілення постанов ІІ Ватиканського собору, багато часу провів у  місійних подорожах по світу у діалозі з суспільством. Його заслугою є також що він у час кризи країн комуністичного блоку приклав чимало зусиль для мирного розвитку новостворених країн Європи у дусі, як демократичних так і християнських цінностей. 
о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ 

Немає коментарів:

Дописати коментар