вівторок, 4 листопада 2014 р.

Шлях до свободи - підсумкова конференція


6 листопада 2014 р.  о 9.00 год.
 в УКУ на Хуторівці, 35 а, розпочалася конференція вшанування ісповідників віри у річницю 25 ліття ювілею легалізації УГКЦ "Шлях до свободи". Молитву і слово привітання сказав Кир Ігор ВОЗЬНЯК, митрополит і архиєпископ Львівський зазначивши як приклад ісповідників віри давав сміливість жити вірою у атеїстичній державі. У слові привітання п. Олег ТУРІЙ, проректор, завідувач кафедри церковної історії УКУ вітав молоде гроно дослідників історії підпілля і заохотив до діалогу. На першому пленарному засіданні Збереження віри в Катакомбній Церкві  відкрив конференцію єрм. Полікарп МАРЦЕЛЮК, ЧСВВ, Пам'ять ісповідників віри – фундамент витривання


Автор книги о. Іван Говера
Церкви та її легалізації ввів у тематику протистояння тоталітарної держави і спільноти Церкви, і представив ісповідників віри, як людей які власною жертвою дали приклад життя у свободі учнів Христа. На основі неопублікованих документів П. Олег ЄГРЕШІЙ, викладач Прикарпатського університету розкрив тему, Підпільний священик ГКЦ Ярослав Сірецький: спроби історичної регенерації. Єромонах Теодор МАРТИНЮК, розповів про прилад життя ісповідників віри о. Антона Казновського та о. Микола Косило та спільноти оо. Студитів у с. Дора. У доповіді с. Терези,з Сестер Пресвятої Євхаристії розповіла про вірність харизмі Засновника о. Петра Біля, як джерела існування та відродження спільноти. Про Літургію Підпільної Церкви розповів автор однойменної книги о. Іван ГОВЕРА зазначивши що Кир Андрей і о. Йосиф Сліпий передбачили переслідування большевиків та видали детальні інструкції Правила сучасного душпастирства, які були базовані на привілеї Святішого Отця папи Пія ХІІ.  Отець також представив плід своєї праці книгу Літургія Підпільної Церкви. 
Наступна секція Виклики підпілля і перші промені свободи розпочав єрм. Ігор ГАРАСИМ, ЧСВВ (Варшава). З розповіді про монастир оо. Василіян у Варшаві та його зв’язки з греко-католиками в Україні. У доповіді ввів в науковий обіг непублікований щоденник о. Ісидора Патрила, ЧСВВ, у 8 томах який стараннями о. Порфирія Підручного у Римі був дбайливо опрацьований. П. Марія МАЙОРОШІ (Ужгород), представила тему Спільні зусилля духовенства та вірних Галицької митрополії та Мукачівської єпархії за легалізацію ГКЦ в Україні, розказавши проспівпрацю між духовенством Галичини і Закарпаття. Єрм. Матей ГАВРИЛІВ, ЧСВВ (Львів – Брюховичі), з перших уст розповів про діяльність комітету захисту УКЦ:  про зміст, форми та методи діяльності, п. Йосифа Терелю, Івана Геля, Василя Кобрина та інших дисидентів які свободою заплатили за вірність переконанням.У доповіді с. Емілії ВАНДИЧ, ССНДМ (Надвірна) розповіла про свідчення життя Сестер Служебниць у часі підпілля працю над організацією легалізації УГКЦ. Сестра Андрея МАСЛІЙ (Івано-Франківськ),  вказала на важливість взаємодоповнювання джерельної бази матеріалами архівів та свідченнями сестер і розповіла про внесок Згромадження Сестер Мироносиць в процес легалізації УГКЦ.
Презентація скульптур духовенства
Конференція була багата на презентації зокрема виставки Скульптурних портретів представників духовенства у творчості Еммануїла Миська, які приготувала дружина Ярема Мисько (Львів) та  презентацією книги Сніг без грат про життя і діяльність відомого дисидента і священника о. Ярослава Лесів, яку уклала п. Орина Сокульська. Назагал учасники конференції мали як науково-інформативно так і емоційно насичену зустріч поколінь періоду Катакомбної Церкви і молоді що стане ще одним кроком на усвідомленні цінності дару свободи Церкви. Зустріч як наслідок буде мати публікацію доповідей конференції. 



Немає коментарів:

Дописати коментар