четвер, 30 жовтня 2014 р.

День пам'яті священномученика Олексія Зарицького

Свщмуч. Олексій
Мати Констанція
Біля Львова у с. Рясна Руська біля храму св. Димитрія Солунського є могила на яку вірні приносять живі квіти. Тут спочивають мощі свщмуч. Олексія. Народився 17 жовтня 1912 року в с. Більче на Львівщині. У 1931-1934 рр. навчався у Львівській богословській академії. Священичі свячення отримав у 1936 р. з рук Митрополита Андрея. Тривалий час душпастирював у с. Струтині біля Золочева. Після 1946 р. оскільки не підписав "возз'єднання" з РПЦ переїзджає у с. Рясна Руська, де підпільно катехизує дітей. Свідчить мати Констанція Сеник, ЧСВВ що у кожній науці наголошував: "Дітоньки тримайтесь віри ваших батьків". У 1948 р. на Рясній серед дітей, яких він встиг охрестити була п. Марія Валявка, на весні за відмову перейти на православ’я отець був арештований і засуджений на 8 років ув'язнення, яке відбував у таборі Карлагу, Казахстан. Після звільнення душпастирював у м. Караганді, м. Волгоград, на Уралі.
У гостях у о. Романа і Марії Валявки
У  1957 р. відвідує Галичину, відвідує Рясне і вірних якими опікувався, але знову вертається у Казахстан. На Сході опікувався вірними як українцями, так і поляками, німцями, росіянами, і греко- і римо-католиками. Відвідував на засланні Митрополита Йосифа Сліпого, де його арештували і взяли на суворий контроль. Оскільки він продовжував душпастирювати його удруге позбавили волі на 2 роки “за волокитство”. Свщмуч. Олексій катехит дітей, молоді, бідних, у листі з табору смерті у с. Долинка писав що почувається спокійним і щасливим адже уникнув найбільшого нещастя - життя у грісі. Помер як мученик за віру 30 жовтня 1963 р. і похований був на Мамочкіному кладовищі серед дітей репресованих. У час відродження церкви тлінні останки отця у 1990 р. перепоховано біля храму св. Димитрія в с. Рясна-Руська біля Львова. 
На могилі о. Олексія у день його смерті 30 жовтня молилася ним вихована мати Констанція. У сімї п. Марії і Василя Валявки у час підпілля була каплиця у якій відправляли о. Михайло Винницький, о. Юрій Смаль, ЧНІ, о Іриней Білик, ЧСВВ під-час виходу з підпілля родина Валявки не лише підтримували духовенство УГКЦ, двоє їх дітей зараз священники о. Роман у с. Біликах, біля Полтави, а другий ієромонах василіянин о. Іриней на місіях у Канаді.  
Приклад ісповіді віри закорінений у християнській сімї приніс плід молодих покликань. Отець Роман душпастирює на Полтавщині і журиться що йому потрібна педагогічна освіту для катехизації учнів у школі. У Караганді світло пам'ятають про
Вірні на Мамочкіному кладовищі, Долінка
душпастирство і жертву життя о. Олексія. В греко-католицькому храмі є
 ікона свщмуч. Олексія, тут душпастирює о. Василь Говера, з родини якою опікувався свщмуч. Олексій. У римо-католицькому храмі Матері Божої з Фатіми у Караганді про свщмуч. Олексія тепло згадує єпископ Атаназій Шнайдер, а вірні очікують на екзгумацію мощей (піднесення на престоли) свщмуч. Олексія.
о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ

Документальний фільм про свщмуч. Олексія - http://ichistory.org.ua/2014/01/15/blazhenni-novomuchenyky-ugkts-oleksij-zaryts-kyj/

Немає коментарів:

Дописати коментар